Onder aanvoering van stuurman Leo Dortland varen de DMRC-roeiers het IJmeer op. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Onder aanvoering van stuurman Leo Dortland varen de DMRC-roeiers het IJmeer op. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Mariniers roeien 358 kilometer voor buddy’s in nood

Algemeen

ALMERE – Vanuit de jachthaven Marina Muiderzand gaat DMRC-sloep De Toewijding elke donderdagavond en zondagochtend het IJmeer op. Aan boord bevinden zich (oud)mariniers uit Almere en omstreken. De oudste roeier is 81 jaar en Nieuw Guinea veteraan, de jongste is net 45 jaar. Momenteel bereiden zij zich voor op de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) in augustus: een monstertocht van 358 kilometer van Maastricht naar Rotterdam. Het doel: geld ophalen voor (oud)mariniers met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

Door Petra Onderwater

Almere DEZE WEEK stapte donderdag aan boord om te horen én te ervaren wat hen beweegt om dit te doen. Onder aanvoering van stuurman Leo Dortland, oud-marinier en -politieman, gaan we het open water op. Het zonnetje schijnt, maar er staat een straffe wind. Er wordt gedold en gelachen, maar vooral stevig doorgeroeid. “De kameraadschap is hoog en het roeien zorgt voor mooie fysieke uitdagingen, veel lol maar vooral ook het ‘Band of Brothers’-gevoel samen op het water”, vertelt Dortland. “We begrijpen elkaar als geen ander en steunen elkaar onvoorwaardelijk.”

PTSS

Een aantal van hen is op missie fysiek of mentaal gewond geraakt. “Het roeien is ook een vorm van therapie en kan helend werken”, vervolgt Dortland, die zelf in 2015 thuis kwam te zitten met PTSS. “Ik had nooit gedacht dat mij dit zou overkomen, maar dit betekende een vervroegd medisch pensioen.”

Van Rotterdam naar Londen

De DMRC is in 2015 opgericht om tijdens het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers een tocht van 350 km te roeien van Rotterdam naar Londen voor buddy’s in nood, met PTSS.  “Een marinier die valt, laat je niet liggen. Die reik je de hand en samen ga je verder, dat is één van de belangrijkste lessen in de opleiding”, benadrukt Dortland.

Met negen sloepen werd in 2015 de overtocht gemaakt. “Het was een heftige tocht, met veel regen, wind en flinke golven. Drie uur roeien en zes uur rust, en dat 24/7”, blikt Dortland terug. “Het was een fantastisch gevoel toen we onder grote belangstelling bij het O2-stadion in Londen aanmeerden.” Ondertussen stroomden donaties binnen om (oud)mariniers met PTSS te kunnen helpen.

Sloeproeivereniging

Inmiddels is de DMRC uitgegroeid tot een grote sloeproeivereniging met zeven trainlocaties in het land, waaronder Almere. Regelmatig worden nieuwe events georganiseerd in samenwerking met de Stichting Help Ze Thuiskomen. “Als DCMR-locatie Almere geven wij ook roeiclinics voor bedrijven, met inspirerende ‘Can-Do’ presentaties, gevolgd  door het daadwerkelijk instappen en zelf roeien.”

Hulphonden

Voor 2023 staat een nieuwe grote challenge klaar. “We gaan met zeven DMRC-sloepen roeien van Maastricht naar Rotterdam: 358 km omdat het Korps Mariniers 358 jaar bestaat. We vertrekken op 25 augustus en arriveren op 2 september in Rotterdam, waar we worden onthaald tijdens de Wereldhavendagen.” 

Dit keer wordt specifiek geld ingezameld voor KNGF hulphonden. “De kosten voor één hulphond zijn ongeveer €30.000,-. Inmiddels hebben we al vijf hulphonden mogen verwezenlijken en vijf (oud)mariniers hiermee een nieuw leven gegeven met minder angst, overprikkeling of flashbacks.”

Sponsering en support

Inmiddels varen wij zelf na een tocht van bijna 10 km de jachthaven weer binnen en warmen ons nog even op met een kop koffie bij Harbour House. “We kunnen nog wel wat extra roeiers gebruiken”, besluit Dortland. “Het opwerken naar onze challenge Maastricht-Rotterdam gaat beginnen en dit is hèt moment om aan te haken voor (oud)mariniers uit Almere en omstreken.”

De (oud)mariniers vragen verder om steun, support en sponsering. “Wij hopen dat er Almeerse ondernemers zijn die ons willen steunen. Naast financiële steun zijn we ook op zoek naar een loods waar we onze sloep kunnen onderbrengen.” 

Aanmelden of meer informatie: admin@dmrc.nl. Doneren kan via de website dmrc.nl.