Larry het kreeftje geeft kinderen tips voor veilig en verantwoord zonnen. (Foto: aangeleverd)
Larry het kreeftje geeft kinderen tips voor veilig en verantwoord zonnen. (Foto: aangeleverd)

Jong gesmeerd, is oud gedaan

Algemeen

ALMERE - We weten allemaal hoe belangrijk bescherming tegen de zon is, vooral voor kinderen. Het kan echter een uitdaging zijn om kinderen op een leuke en boeiende manier over de gevaren te leren. Daarom heeft Zonveilig Almere speciaal voor kinderen een educatief pakket samengesteld met activiteiten en informatie over hoe ze veilig van de zon kunnen genieten.

Het voorlichtingspakket is ontwikkeld voor basisscholen, kinderdagverblijven, pretparken, vakantieparken en sportclubs; overal waar kinderen blootgesteld kunnen worden aan de zon. Het pakket bevat materiaal zoals kleurplaten, spelletjes en quizzen die kinderen leren hoe ze zich goed kunnen insmeren met zonnebrandcrème en hoe ze kleding kunnen kiezen die beschermt tegen Uv-stralen. 

Spelenderwijze

“We geven ook tips over het herkennen van te veel Uv-straling, door middel van van bijvoorbeeld een Uv-sticker”, vertelt Monique Bijl-van der Wal van Zonveilig Almere. “Wij geloven dat door kinderen al vroeg in hun leven te leren wat de gevaren van overmatige blootstelling aan de zon zijn, zij gezonde gewoonten kunnen ontwikkelen voor een levenslange bescherming tegen huidschade en andere gevolgen van te veel blootstelling aan de zon. Bovendien leren wij kinderen met onze activiteiten spelenderwijze over veiligheid in de zon. In wezen willen we dat kinderen begrijpen dat het niet nodig is om binnen te blijven of het buitenleven te vermijden, als je maar weet hoe je jezelf tegen de schadelijke zonnestralen kunt beschermen.”

Rif-veilige zonnebrandcrème

Zonveilig Almere vindt het belangrijk dat kinderen de best mogelijke voorlichting krijgen over hoe ze deze zomer veilig in de zon kunnen blijven. “Met de tips van Larry het Kreeftje. En zonder schade toe te brengen aan onze koraalriffen en het zeeleven, door een rif-veilige zonnebrandcrème te gebruiken zonder micro plastics en plastic verpakking. Koraalriffen en het zeeleven vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van onze wereld en leveren de mens essentiële hulpbronnen. Helaas veroorzaakt het gebruik van schadelijke chemicaliën, plastic en microplastics in zonnebrandmiddelen enorme schade aan deze ecosystemen en brengt het de gezondheid van het zeeleven in gevaar. En daarmee de toekomst van onze kinderen.”

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Preventieakkoord Almere. De eerste 20 basisscholen die zich aanmelden via info@zonveilig-almere.nl of de website www.zonveilig-almere.nl ontvangen een gratis educatiepakket.