(Foto: Masha Osipova)
(Foto: Masha Osipova)

De Zorgfabriek geeft jonge mantelzorgers uit Almere een podium

ALMERE - De VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere), Kleur in Cultuur, De Schoor en Avanti slaan de handen ineen. Gezamenlijk organiseren zij De Zorgfabriek; een interactieve voorstelling voor jong en oud waarbij het publiek wordt meegenomen naar de wereld van de jonge mantelzorger. 

In Nederland zijn ongeveer 2 miljoen mantelzorgers. Meer dan 15 procent van de Nederlanders zorgt intensief en langdurig voor een zieke ouder, een hulpbehoevend kind, een dementerende partner of een bekende die niet meer voor zichzelf kan zorgen. "Ook één op de vier Nederlandse jongeren is mantelzorger. Een jonge mantelzorger is iemand tussen de 4 en 24 jaar oud, die opgroeit in een gezin waar iemand langdurig extra zorg nodig heeft. Dit heeft veel invloed op het leven en de ontwikkeling van jongeren", aldus de VMCA. De organisatie is er voor alle jonge mantelzorgers uit Almere. "We organiseren bijeenkomsten, trainingen en evenementen om jonge mantelzorgers met elkaar in contact te brengen. Met de organisatie van dit soort evenementen wordt ervoor gezorgd dat de ‘Jonge Mantelzorg’ een podium krijgt in Almere."

Locatievoorstelling vanaf PIT

De voorstelling is het resultaat van workshopreeksen waarbij kinderen uit heel Almere vanuit verschillende kunstvormen hebben toegewerkt naar de uiteindelijke voorstelling. Onder regie van Sherazade Fritze zijn de resultaten samengevoegd tot een vertederende, grappige en leerzame voorstelling die een klein kijkje geeft in de wereld van zorg en kinderen. De interactieve locatievoorstelling vindt plaats op 22 en 23 april en zal starten bij het voormalig Veiligheidsmuseum PIT aan het Schipperplein. Almeerse kinderen nemen het publiek mee naar een bijzondere fabriek waar het even niet allemaal op rolletjes loopt. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 

De Zorgfabriek wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Almere en het Fonds voor Cultuurparticipatie. In totaal wordt de voorstelling zes keer gespeeld: op zaterdag 22 en zondag 23 april om 12.00 uur, 13.15 uur en 14.30 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via www.eventbrite.com/e/tickets-de-zorgfabriek-587684619517