(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)

Afvalstoffenheffing in 10 jaar tijd 24,2% duurder geworden in Flevoland

FLEVOLAND - Het ophalen en verwerken van afval wordt steeds duurder. In 2023 betalen huishoudens in Flevoland gemiddeld 308,25 euro afvalstoffenheffing. Dit bedrag ligt zo’n 60 euro hoger dan 10 jaar eerder: een stijging van omgerekend 24,2%. Vooral in de gemeenten Almere en Lelystad werd de heffing flink duurder. Dit komt naar voren uit het meest recente afvalonderzoek van beslist.nl.

In bijna elke gemeente in Flevoland zijn de kosten voor afvalverwerking gestegen, maar in Almere was de grootste toename te zien. In tien jaar tijd zijn inwoners hier 95 euro meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing.

Kostenverschillen

Hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, kan sterk afhangen van je woonplaats. In Flevoland lopen de verschillen zelfs op tot 167 euro per huishouden. De voordeligste gemeente is in 2023 Zeewolde: huishoudens betalen hier gemiddeld 235 euro voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. In Almere tasten inwoners juist het diepst in de buidel. De afvalstoffenheffing komt hier neer op gemiddeld 402 euro.

Boetes

Het op de juiste manier inleveren van afval is soms best lastig. Doe je het bewust of onbewust toch fout? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Tussen 2012 en 2021 werden zo’n 65.800 ‘afvalboetes’ uitgedeeld in Nederland. 2.457 van deze boetes werden uitgeschreven in Flevoland. In Almere gingen inwoners het vaakst de mist in. In tien jaar tijd werden hier 1.759 boetes uitgedeeld voor het verkeerd inleveren van huishoudelijk afval. De gemeente is zelfs goed voor 72% van alle prenten in de provincie. Ook in Lelystad (408 boetes) en Noordoostpolder (149 boetes) werden vaak ‘afvalbekeuringen’ uitgedeeld.