De kinderraad van De Klaverweide kreeg te horen dat Fynne Hanus de winnaar was van de logo-wedstrijd. (Foto: Linda Dagloonder)
De kinderraad van De Klaverweide kreeg te horen dat Fynne Hanus de winnaar was van de logo-wedstrijd. (Foto: Linda Dagloonder)

Haven Academie voor naschoolse activiteiten

HAVEN – Voor alle schoolgaande kinderen uit Almere Haven wordt door de Haven Academie een zo uitgebreid mogelijk gratis aanbod aan vrijetijdsbesteding opgezet. Dat gebeurt zowel op de scholen zelf (de aanbieders van de naschoolse activiteiten trekken dan de school in), maar ook in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan buurtcentra, gymzalen of gewoon buiten op de speelpleinen. 

Sinds de start van dit schooljaar is de zogeheten Haven Academie opgericht. Dat is een coöperatieve samenwerking tussen de basisscholen uit Almere Haven (inclusief BSO's), De Meergronden en aanbieders van naschoolse activiteiten op het gebied van onder meer sport, kunst, cultuur, natuur, duurzaamheid, techniek, sociale ontwikkeling en oriëntatie op jezelf en de wereld.

Logo

Een eerste stap was het ontwikkelen van een heus Haven Academie logo. Die taak hebben meerdere kinderen serieus op zich genomen en vervolgens volgde er onder de kinderen en jongeren uit Almere Haven een stemming over de ingezonden opties. Het logo van Fynne Hanus uit groep 4/5 van de Klaverweide is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen. 

Jeugdraad

Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan het oprichten van een Haven Academie Jeugdraad. Daarin zullen per school 2 á 3 kinderen/jongeren plaatsnemen, om zo hun stem te laten gelden en waarmee zij de andere kinderen/jongeren uit Almere Haven vertegenwoordigen. De Haven Academie Jeugdraad bouwt voort op een eerder initiatief van kinder- en jongerenopbouwwerkers van De Schoor en zij doen dat in nauw overleg met elkaar. Het idee is dat de Jeugdraad één keer per maand zal samenkomen om afwisselende thema's met elkaar te bespreken.

Ouders

Er wordt nog gezocht naar manieren om met ouders in gesprek te raken en blijven, ook hun stem is hierin heel belangrijk. Input en feedback is altijd welkom en dat kan bijvoorbeeld door een leerkracht op school aan te spreken of een medewerker van de BSO, maar ook een van de aanbieders van de naschoolse activiteiten of door het contactformulier in te vullen op de website. 

Op www.havenacademie-almere.nl zal binnenkort al het naschoolse aanbod terug te vinden zijn. Tot die tijd kunnen ouders en kinderen een kijkje nemen op de social mediapagina's of de website van de deelnemende scholen en/of de aanbieders, te weten: Collage, De Nieuwe Bibliotheek, De Schoor, De Weekend Academie, Kleur in Cultuur, Playing for Success, Stad & Natuur, Talent in opleiding en Youth Port.