Gitaarmuziek en circusacts kwamen samen tijdens het eerste Jeugd Gitaarensemble Festival. (Foto: Maria Timofeeva)
Gitaarmuziek en circusacts kwamen samen tijdens het eerste Jeugd Gitaarensemble Festival. (Foto: Maria Timofeeva)

Geslaagd Jeugd Gitaarensemble Festival wordt jaarlijks evenement

Uit

STAD - Ruim 80 jonge gitaristen uit Almere en Groningen kwamen onlangs naar Almere voor de eerste editie van het Jeugd Gitaarensemble Festival. Het thema van dit culturele evenement in Kunstlinie was CIRCUS. 

Naast de ensemblerepetities volgden alle deelnemers circusworkshops om het plezier van jongleren en acrobatiek zelf te ervaren. Met ballen, bordjes en kegels oefenden de gitaristen balans en timing. De menselijke piramide die ze met elkaar vormden was een fraai staaltje samenwerking: vaardigheden die ook in de muziek essentieel zijn. Voor een volle zaal werd uiteindelijk een spetterend slotconcert gegeven door de deelnemende ensembles. Artiesten van Circus Kabel uit Delft gaven de optredens extra kleur met circusanimatie. 

Plezier van samenspel

Dit jaarlijks terugkerende evenement is een initiatief van de Stichting Gitaarorkest Nederland uit Almere. Het festival staat in het teken van muzikale verbondenheid en het plezier van samenspel vóór en met elkaar. Met vier bloeiende gitaarorkesten, talloze projecten in Almere en daarbuiten, concerten tijdens het Enkhuizen Gitaarfestival, workshops en lessen, geeft de stichting een podium aan dit instrument dat zoveel muziekstijlen en culturen verbindt.

Bridge Festival Eindhoven

Komende maand werkt de Stichting Gitaarorkest Nederland mee aan het Bridge Festival in Eindhoven. Peter Constant - samen met Marion Schaap artistiek leider van de Almeerse stichting - dirigeert op 12 mei een Gitaarspektakel met ruim 110 jonge gitaristen en een aantal ukeleles. De bekende Britse gitarist Gary Ryan geeft op 13 mei een middagconcert in Waalre, samen met het Nederlands Jeugd Gitaarorkest, waarin ook veel Almeerse gitaartalenten spelen. Deze concerten zijn gratis of voor een kleine bijdrage toegankelijk. Als bonus geeft Gary Ryan een workshop rondom een van zijn populaire composities aan een groep getalenteerde tieners. Op deze manier krijgt een belangrijk stuk Almeerse cultuur een nog stevigere plek in het landelijke culturele netwerk.

Meer informatie: www.gitaarorkest.nl.