Dit is Markerkant 15 (Foto: Google)
Dit is Markerkant 15 (Foto: Google)

College wil voorkeursrecht bij verkoop percelen Markerkant 15

Politiek

MARKERKANT - Het college wil bij verkoop van percelen op bedrijventerrein Markerkant 15 een voorkeursrecht leggen. Dat is nooit eerder gebeurd in Almere en betekent dat eigenaren bij verkoop van hun pand de gemeente de gelegenheid moeten geven als eerste een aanbieding te doen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voorstel.

Door Marcel Beijer

Het gebied ligt tussen de Spoordreef en Randstaddreef en is vooral bekend vanwege de brandweerkazerne met de kenmerkende slangentoren. De brandweer is daar al vertrokken en momenteel worden daar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.
In een brief heeft de gemeente de overige eigenaren van het 7 hectare grote gebied kenbaar gemaakt dat er voor het gebied een voorkeursrecht gaat gelden. Zo komt de grond in eigendom van de gemeente en kan eventueel transformatie naar een hoogstedelijk woon-werkgebied worden gerealiseerd. Dat zal niet eerder gebeuren dan 2030, maar staat wel in de plannen genoemd. Om te kunnen bouwen moet wel de infrastructuur worden aangepast.

Niet verplicht

Met het opleggen van een voorkeursrecht wordt de gemeente niet verplicht de percelen ook daadwerkelijk aan te kopen, wel krijgt het stadhuis de positie om het gesprek aan te gaan met de eigenaar. Een voorkeursrecht heeft altijd een beperkte looptijd. Voor dit terrein ligt dat in eerste instantie op drie jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Reactie

Bedrijven kunnen de komende vier weken een reactie geven op het voorstel. Pas na die tijd zal de gemeenteraad een beslissing nemen. Voor ondernemers in het gebied is er morgen (donderdag 20 april) van 17.00 tot 18.30 uur een inloopspreekuur in buurtcentrum De Draaikolk aan de Lekstraat 2 in Waterwijk.