(Foto: John Voermans)
(Foto: John Voermans)

Poort Lyceum wint scholierenwedstrijd Artcadia met plan voor watertoren

Algemeen

POORT - Poort Lyceum heeft woensdagmiddag de 15e editie van kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen met hun duurzame oplossing ‘De nieuwe Watertoren’. De leerlingen presenteerden dit idee binnen het thema ‘Gebouwen’. Met het futuristische idee om onder water te kunnen wonen zijn de Almeerse scholieren door de vijfkoppige jury bekroond tot het meest creatief, origineel en technisch.

Elf scholen presenteerden woensdag in het Evoluon te Eindhoven hun eigen oplossing voor onze toekomst aan de jury. De technische formules en duurzame ideeën liepen uiteen van wonen op het water en innovatieve badkamers tot milieuvriendelijke, transformerende meubels. In groepjes presenteerden leerlingen in 10 minuten hun idee met toneelspel, animatievideo en dans. Alles werd uit de kast getrokken. 

Nieuwe watertoren 

De leerlingen van Poort Lyceum gaven een duidelijke uitleg over hun oplossing voor wonen ín het water. Het futuristisch concept van de zogeheten nieuwe Watertoren (een dôme) is volgens de jury enorm goed doordacht. Het pakt namelijk niet alleen het woningprobleem aan, maar ook het transport, de zuurstoftoevoer en beschikbaarheid van zoet water onder water. De creativiteit zit zowel in de maquette met een draaiend element, als in de presentatie waarmee ze interactie opzochten met het publiek. Hiermee hebben zij een reis naar Londen binnengesleept waar zij speciale Arcadisprojecten bezoeken die voor de ‘gewone burger’ niet zomaar te bezoeken is.

De wedstrijd voor tweedeklas havo/vwo was georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, KNHM foundation en Canon Nederland om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek en bewust te maken van hun leefomgeving.