Het lichtkunstwerk vanTom&Lien Dekyvere tijdens de eerste editie van Alluminous. (Archiefoto: Almere DEZE WEEK)
Het lichtkunstwerk vanTom&Lien Dekyvere tijdens de eerste editie van Alluminous. (Archiefoto: Almere DEZE WEEK)

Lichtkunstfestival Alluminous keert terug in oktober

Uit

STAD - Het succesvolle lichtkunstfestival Alluminous, dat vorig jaar zo’n 30.000 bezoekers trok, keert dit jaar terug. Van vrijdag 20 tot en met zondag 29 oktober kunnen bezoekers elke dag na zonsondergang weer een wandeling maken langs theatrale lichtkunstwerken en installaties rondom het Weerwater.

Er zijn in totaal acht nieuwe werken te zien, waarvan er vier speciaal voor dit festival zijn gemaakt. Ook dit jaar weer worden kunstenaars gekoppeld aan theatermakers, geselecteerd door Almeerse theatergezelschappen. De kunstenaars gaan samen met makers uit het netwerk van Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond de komende maanden het programma en aanbod vormgeven. Ze ontwikkelen hiervoor niet zomaar lichtobjecten, maar speciale theatrale installaties in het stadsnatuurlandschap rondom het Weerwater.

Volgens Ward Janssen, curator van Alluminous, wil het festival de bestaande tradities in de lichtkunst door elkaar schudden: “De vier theatergezelschappen hebben met hun succesvolle producties en projecten de afgelopen jaren naam gemaakt op zowel lokaal, nationaal als internationaal niveau. Theatermakers die zij uit hun eigen netwerk selecteren, koppelen we aan talentvolle beeldend kunstenaars en ontwerpers om speciaal voor Alluminous nieuw werk te maken. Dat resulteert in bijzondere nieuwe vormen van lichtkunst waarmee Almere weer kan laten zien hoe experiment en lef tot prachtige resultaten kunnen leiden.”

Vrijwilligers gezocht

Alluminous 2023 opent op vrijdag 20 oktober en is tot en met 29 oktober elke avond gratis te bezoeken van zonsondergang tot 23.00 uur. De organisatie zoekt vrijwilligers en verenigingen die tijdens Alluminous willen ondersteunen op verschillende manieren. Hierbij valt te denken aan opvang van gasten, achter de infobalie staan, het regelen van verkeer of de inzet van supposten bij de kunstwerken. Vrijwilligers en verenigingen kunnen zich aanmelden met het aanmeldformulier op alluminous.nl. Ook is het mogelijk om Alluminous financieel te ondersteunen als vriend, in ruim voor verschillende extra’s en een collectors item-pin van de editie 2023. 

Alluminous is een initiatief van de samenwerkende centrumpartners; Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing en de Gemeente Almere. Meer informatie: alluminous.nl.