Burgemeester Hein van der Loo (Foto: Maarten Feenstra)
Burgemeester Hein van der Loo (Foto: Maarten Feenstra) maarten feenstra

Burgemeester: ‘opvang veiligelanders is nog slechts verzoek’

Politiek

ALMERE – Het Rijk heeft Almere nog niet onder druk gezet om veiligelanders op te vangen in de voormalige gevangenis op bedrijventerrein De Vaart in Buiten. “Het is nog slechts een voornemen van het Rijk”, legde burgemeester Hein van der Loo donderdagavond uit aan de raadsleden. “Er zijn enkel nog verkennende gesprekken gevoerd.”

Door Marcel Beijer

Van der Loo reageerde daar tijdens de Politieke Markt mee op de onduidelijkheid die er bij raadsleden leeft over de status van het Rijksverzoek. Zoals bekend wil het Rijk in de gevangenis vijftig veiligelanders opvangen. Dat zijn asielzoekers die zeer weinig kans maken op een verblijf in Nederland. Ze moeten zich beschikbaar houden voor een definitief besluit voor uitwijzing.
Het college wil met het Rijk in onderhandeling gaan over de mogelijke komst, maar daar moet wel iets tegenover staan, zegt ook Van der Loo. “Maar het is een illusie om te denken dat we zomaar 200 agenten kunnen opeisen, want dat gaat gewoon niet gebeuren.”

Geen cent en centimeter

In de verkennende gesprekken met het Rijk heeft het college wel duidelijk gemaakt niet van plan te zijn honderden veiligelanders op te willen vangen. “Dat is domweg teveel”, vond Van der Loo. “Almere komt het Rijk al op veel gebieden tegemoet en het is voor ons zaak dat Almeerders ‘geen cent en centimeter’ overlast van de veiligelanders zullen ondervinden. En niet Almere, maar het Rijk moet daarvoor zorgdragen.”
Dat geldt zeker voor de inwoners van Almere Buiten. In dat stadsdeel staat al relatief veel druk met de Oostvaarderskliniek, tijdelijke opvang van Oekraïners en het AZC aan de overkant van de vaart bij de Bouwmeesterbuurt. Van der Loo maakte duidelijk dat de veiligelanders niet in het gevangeniscomplex zelf zullen worden gehuisvest, maar in woonunits die op dat terrein komen staan.

Niet gechanteerd

Het is nog de vraag of de gemeenteraad het college toestemming gaat geven om met het Rijk te onderhandelen. Dat wordt later beslist. Van der Loo: “Wij vinden als college dat Almere wel bereid zijn om te praten met het Rijk. Maar als de gemeenteraad dat niet wil, en de politie geeft aan ook niet te kunnen meewerken, dan is het project gedoemd te mislukken en dan is het maar afwachten hoe het Rijk reageert.” Van der Loo sprak de verdenking van Forum voor Democratie tegen dat Almere wordt gechanteerd door het Rijk. 

Tegengeluid

De meeste partijen neigen toch naar een ‘nee’. Een tegengeluid kwam vooral van GroenLinks, PvdA, PvdD en BIJ1 die zich er aan ergeren dat veel raadsleden de veiligelanders als criminelen wegzetten. “Er zitten ook kinderen bij die groep. En als je in een gevangenis wordt weggestopt, kan je je misschien daar ook naar gaan gedragen”, zei Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren. “We moeten ervoor zorgen dat ze humaan worden opgevangen in Almere met hulp, verslavingszorg en maaltijdvoorziening”. En Dennis Held (BIJ1) kwam met het voorbeeld van een homoseksuele man die weliswaar uit een vermeend veilig land komt, maar daar vanwege zijn geaardheid toch onveilig kan zijn. Van der Loo had daar begrip voor.