De eikenprocessierups wordt bestreden (Archieffoto: Fred Rotgans)
De eikenprocessierups wordt bestreden (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Algemeen

ALMERE – De gemeente begint dezer dagen met de bestrijding van de eikenprocessierups.

Nu de temperaturen gaan stijgen, kruipen de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei. De haartjes van deze rups zorgen bij veel mensen voor gezondheidsklachten.
De gemeente kiest voor een preventieve aanpak. Dat betekent dat de eikenbomen besproeit worden met aaltjes die parasiteren op de eikenprocessierups. De rupsen overleven dit niet.
Voor dat besproeien rijden werklieden uit op een tractor met nevelspuit. Deze rijdt ’s avonds en ’s nachts, dan kunnen de aaltjes het beste hun werk doen.

Natuur

De eikenprocessierups wordt beter dan ooit bestreden door de natuur zelf. Want er zijn steeds meer natuurlijke vijanden als sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en vogels. Dat komt omdat de gemeente kiest voor een nieuwe aanpakt waarin ruimte wordt gemaakt voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dit gebeurde bijvoorbeeld door het hoger laten groeien van het gras, het plaatsen van broedkasten, het laten groeien van kruiden en bloemen en het plaatsen vogelhuisjes. Meer weten over bestrijding? Kijk op www.almere.nl/rups .