Leren in kleine groepen bij Prago, ((Foto: aangeleverd)
Leren in kleine groepen bij Prago, ((Foto: aangeleverd) Johan Boom

Onderwijs is voor mensen vanaf 18 jaar die moeite hebben met leren

Praktisch gericht onderwijs Almere (Prago): leren en gezelligheid

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het enthousiasme spat er af bij de elf cursisten in gebouw de Hoek in Almere Stad. Zij volgen onderwijs bij de Stichting Praktisch Gericht Onderwijs (Prago). Dit onderwijs is voor mensen vanaf 18 jaar die moeite hebben met leren en niet terecht kunnen bij het reguliere onderwijs. De cursisten zijn laagopgeleid en laaggeletterd. Almere DEZE WEEK woonde een les bij.

De cursisten vertellen in het journalistieke rondje wat ze bij Prago leren: Lezen, schrijven. rekenen, op de computer werken en geldrekenen worden genoemd. Docent Patricia Hazemeijer opent daarna de les betekenisvol: “Welke dag is het vandaag, hoe schrijf je de datum op in letters en in cijfers?”, zijn haar eerste vragen. Vrijwel alle cursisten hebben wel een antwoord. Daarna is er een rondje met vragen wat het eigen nieuws van de deelnemers is, en wat ze willen vertellen over afgelopen week. Schroom hebben de cursisten niet om hun verhalen te delen, het wordt een gezellig gesprek.

Nieuwsbegrip

Daarna begint de les taal met nieuwsbegrip. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het jeugdjournaal dat speciaal voor nieuwsbegrip is gemaakt. Het onderwerp is het 10-jarig koningschap van Willem Alexander. “Hij viert Koningsdag in Rotterdam”, roept een cursist meteen.
Na het kijken van de uitzending gaan de cursisten in groepjes uiteen om met nieuwsbegrip aan het werk te gaan. Drie vrijwilligers, Bé, Angela en Marc, staan klaar om de cursisten individueel te helpen. Prago heeft het aangeleverde lesmateriaal herschreven naar verschillende niveaus, zodat het voor iedere cursist op maat is gemaakt.

Nederlands

Prago geeft op twee locaties les in Almere: in gebouw De Hoek in Stad en bij Triambacht in Haven. De cursisten zijn volwassen mensen met een leerachterstand of een leerbeperking. In Almere richt Prago zich vooral op de groep met een licht verstandelijke beperking, maar de organisatie helpt ook cursisten die nog gealfabetiseerd moeten worden. Voorwaarde is wel dat iemand niet inburgeringsplichtig is, en goed aanspreekbaar is in het Nederlands. Iedere cursist werkt in het eigen tempo en op eigen niveau, binnen de veilgheid van een kleine lesgroep en ondersteund door een bevoegd docent en vrijwilligers. Deelname is voor cursisten gratis.

Meer informatie: www.prago.nl. Daar kunnen ook vrijwilligers zicht aanmelden.