Vier jongeren deelden in de gemeenteraad  hun ervaringen met de jeugdzorg. Wethouder Roelie Bosch luisterde aandachtig. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Vier jongeren deelden in de gemeenteraad hun ervaringen met de jeugdzorg. Wethouder Roelie Bosch luisterde aandachtig. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Noodkreet jongeren over jeugdzorg

ALMERE – “Doordat ik uit huis geplaatst werd, dacht ik dat ik zelf het probleem was. Maar het probleem zat in mijn familie. Die had geholpen moeten worden.” Dit zei een van de vier jongeren die de raad toespraken over hun ervaringen in de jeugdzorg in Almere.

Door Robert Mienstra

“Dit was een indrukwekkende bijeenkomst”, concludeerde voorzitter Mark de Kuster op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Een aantal raadsleden zei na afloop dat ze eigenlijk wel geschokt waren door de verhalen van de jongeren over hun ervaringen in de Almeerse jeugdzorg.
Met name het gebrek aan zorg voor het gezin en de familie waar ze uit geplaatst waren werd door de jongeren genoemd. “Mijn hele familie is uit elkaar gevallen en instabiel. Daardoor ben ik ook instabiel. In de zorginstelling had ik gebrek aan onderwijs, geen vrienden, geen netwerk, geen sport. Ik vraag me af of ik er wel beter op ben geworden door die uithuisplaatsing. Ook bij mij was eerst hulp voor mijn opvoeders nodig geweest. Geef ze een cursus hoe ze beter met mij kunnen omgaan en hoe ze mij moeten opvoeden.”

Overleven

De jongeren vonden ook dat er voor hen te weinig een luisterend oor is in de jeugdzorg. “Het komt voor dat de begeleiding alleen maar met de administratie bezig is waardoor het lang duurt voordat ik hulp krijg. Aan het eind van de dag is er nog niets gebeurd. Het is vaak overleven. Je wordt er zelf vaak niet bij betrokken. Jeugdzorg gaat uit van één systeem, maar er is juist maatwerknodig voor iedere jongere.”
De jongeren hadden moeite om te verwoorden wat er wel goed gaat in de jeugdzorg: “Het is goed dat er hulp is, Je krijgt onderdak en dat is het.”

Antwoorden

De jeugdzorg in Almere is al jaren onderdeel van discussie tijdens de Politieke Markt. Dat heeft te maken met de toename van het jeugdzorggebruik en de oplopende kosten die ermee gemoeid zijn. Pas geleden werd er een onderzoek naar de jeugdzorg in de raad besproken. Dat was voornamelijk technisch. Esther Hagelaar van de GroenLinks stelde toen de vraag ‘wat hebben de jongeren aan dit soort vergaderingen?’ De antwoorden van de jongeren logen er afgelopen donderdag niet om. Die willen betere jeugdzorg, hulp voor ouders en echt gehoord worden.”