Jos Bregman. (Foto: aangeleverd)
Jos Bregman. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaar Jos Bregman brengt ode aan gekapte iepen

Algemeen

HOUT - De Almeerse kunstenaar Jos Bregman onthult zaterdag 15 april om 16.00 uur aan het eind van de Goudplevierweg in Almere zijn ode aan zeventien iepen die daar ooit stonden. Vorig jaar oogste hij deze bomen, die plaats moesten maken voor de aansluiting van de Goudplevierweg op de Hippias van Elisweg. 

Bregman plant er nu een landmark, een stuk boom, terug als ode aan de iepen die er groeiden. “Dit is radicaal ecologische kunst”, stelt de kunstenaar. “Dit is bedoeld om compost te worden, vruchtbare aarde. Daarvoor zorgen schimmels, pissenbedden en eindeloos veel meer beestjes. Het is dus ook een biodiversiteitshotel.” 

De iepen waren onderdeel van de vijf kilometer lange, monumentale dubbele iepenlaan langs de Goudplevier- en Paradijsvogelweg. Bregman: “Het moet wel de langste van Nederland zijn. In de loop van de tijd, na talrijke stormen en tal van nieuwe stadsontwikkelingen zijn er - soms grote - gaten in de laan gevallen. De plek waar de bomen geënt zijn blijkt zwak. Maar de oorspronkelijke grandeur is nog op allerlei plekken te zien. Mijn landmark is ook een eerbetoon aan de stadsplanners van toen en de boombeheerders van de afgelopen veertig jaar.” 

Gechipt

De 17 iepen vewerkte Bregman met een mobiele zaag tot de balken, planken, schijven en stammen die zijn publiek in Oosterwold wenste voor hun tuinen en huizen. Bregman: “De verzamelde creativiteit van mijn publiek is nog groter dan het mijne. In ieder sample zit een ID chip waarin ik de herkomst van het hout progammeer. Zo blijven de samples verbonden met de plek waar de bomen groeiden.”

Groot Almeers Stadsbos

Ook het landmark heeft een chip, dat de verbinding legt met Het Groot Almeers Stadsbos.  Bregman: “Ik geef al het groen in Almere een naam: Het Groot Almeers Stadsbos. Als je oogst moet je ook zorgen voor het geheel, dat het groeit en biodiverser wordt. Ook mijn landmark helpt een beetje. En zodra het stuk boom aarde is geworden, vis je de chip ertussenuit, en plakt hem in het plakboek. Handig voor de geschiedschrijving.”

Bregman beoogt de vijf kilometer lange laan deze zomer met een drone in beeld te brengen. Alleen uit de lucht kun je omvang van de laan goed bevatten. De chips van Bregman zijn uit te lezen met een telefoon en een nfc reader app.