(Foto's: aangeleverd)
(Foto's: aangeleverd)

Almeerder loopt London Marathon voor onderzoek naar coeliakie

Sport

ALMERE - Almeerder Andrew Taylor heeft zondag de London Marathon gelopen in een persoonlijke recordtijd van 3.34.17 uur en daarmee zo’n 2.500 euro ingezameld voor het goede doel. Hij liep voor onderzoek naar coeliakie, aangezien zijn dochter deze ziekte heeft. “Het was een geweldige ervaring”, blikt Taylor terug.

Hun wereld veranderde op 1 september 2021 compleet toen zij ontdekten dat hun 4-jarige dochter Lily coeliakie had. “We hadden er nog nooit van gehoord en nu werden we geconfronteerd met dit verschrikkelijke nieuws”, zegt de Almeerder. “Iemand met coeliakie mag geen gluten eten. Dat betekent dat we heel veel moesten veranderen: hoe we kookten, wat we eten en leren wat ze wel en niet kan eten. Zelfs een kruimel kan verschrikkelijke buikpijn veroorzaken en beschadigt de darmen, dus we moeten constant moe zijn van wat ze eet.”

Het gezin kreeg geweldige hulp van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en hun diëtisten. “Nu gaat het goed met Lily. Ze is enorm gegroeid in haar eerste glutenvrije jaar en heeft geen buikpijn meer. Gelukkig is er veel informatie over coeliakie, maar helaas is er nog geen remedie. Om iedereen met coeliakie te kunnen helpen, is meer onderzoek nodig. Daarom wilde ik heel graag de London Marathon lopen voor dit goede doel.” 

Bucketlist

De Nederlandse Coeliakie Vereniging bracht hem in contact met Celiac UK en zo stond Taylor zondag aan de start van de London Marathon, die overigens op magistrale wijze werd gewonnen door de Nederlandse Sifan Hassan. “Al sinds ik als jongen naar de marathon van Londen op tv keek, stond deze op mijn bucketlist”, vertelt hij. “In 2021 liep ik mijn eerste Marathon in Amsterdam en de tijd die ik daar liep heb ik nu met ruim 9 minuten aangescherpt.” Hij liep de ruim 42 kilometer niet alleen in een persoonlijke recordtijd, maar haalde ook nog eens zijn streefbedrag van 2000 pond voor het goede doel. “Vooral de toeschouwers waren fantastisch. We werden als lopers echt gedragen door het uitzinnige publiek, een onbeschrijflijk gevoel. Een ervaring die ik nooit zal vergeten.”

 Doneren kan overigens nog steeds via zijn actiepagina