De huizenprijzen dalen ook in Almere. (Foto: AdobeStock)
De huizenprijzen dalen ook in Almere. (Foto: AdobeStock)

Prijsdaling koopwoningen ook in Flevoland groot

Wonen

ALMERE - In het eerste kwartaal van 2023 waren bestaande koopwoningen in ruim de helft van de provincies minder duur dan een jaar eerder. In Flevoland daalden prijzen met 1,7 procent, waar het landelijk met 0,7 procent daalde. Het is de eerste prijsdaling in negen jaar tijd.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsdaling was met 3 procent het grootst in de provincie Utrecht. Verder waren er in vrijwel alle provincies minder woningtransacties dan in het eerste kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 416 786 euro.

Meer dalingen

Flevoland was niet de enige provincie waarin de prijzen daalden. In Friesland (1,7 procent), Noord-Holland (2,9 procent) en dus Utrecht (3 procent) was de daling nog sterker. In zeven van de twaalf provincies waren bestaande koopwoningen goedkoper dan een jaar eerder. In Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland lagen de prijzen echter hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was wel kleiner dan in de kwartalen ervoor.

Transacties

Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 40 437. Dat was 7,9 procent minder dan een jaar eerder. In bijna alle provincies was er een afname van het aantal transacties. In Flevoland was de daling groot met 18,6 procent.

Appartementen

Van bijna alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder. Het sterkst was de prijsdaling van appartementen, met 2,8 procent. Alleen vrijstaande huizen waren duurder dan een jaar eerder. In vergelijking met een jaar eerder, daalde van alle woningtypen het aantal transacties.