Ook Almeerders kregen vandaag een lintje. (Foto: Fred Rotgans)
Ook Almeerders kregen vandaag een lintje. (Foto: Fred Rotgans)

Zeventien Almeerders verrast met Koninklijke Onderscheiding

Algemeen

ALMERE – Zeventien Almeerders zijn woensdag tijdens de traditionele lintjesregen verrast met een Koninklijke Onderscheiding. In Kunstlinie Almere kregen zij de versierselen opgespeld door burgemeester Hein van der Loo, die uitgebreid de tijd nam om de gedecoreerden toe te spreken. “Ik ben ontzettend trots op deze Almeerders die ik vandaag hun Koninklijke onderscheiding mocht opspelden. Zij zijn een voorbeeld voor anderen, want mensen maken de stad. Dankzij vrijwilligers is onze stad een plek waar mensen samenleven, sporten, voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken.” 

Wilma van Lijf-Roskam (77) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij komt al ruim twintig jaar op voor de belangen van huurders. Sinds 2018 is zij ook voorzitter van de Samenwerkende Huurdersorganisaties bij woningcorporatie Ymere.

De volgende Almeerders werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Dick Hamaker (75) spant zich als vrijwilliger sinds 1984 bijna onafgebroken in voor verschillende verenigingen. Zo was hij 20 jaar trainer van SV Almere, tegenwoordig FC Almere, vakbondsbestuurder bij FNV Dienstenbond en is hij momenteel nauw betrokken bij het Hospice Almere.

Ate Douma (66) zet zich op vele manieren in voor familie en andere mensen om zich heen: als mantelzorger, als actieve wijkbewoner en als vrijwilliger bij de motorclub Yamaha Diversion Club Nederland en diverse natuurorganisaties. 

Alie Eiswilder-Kruger (72) is al 38 jaar betrokken bij de voetbalclub Buitenboys, waaronder tien jaar lang als voorzitter. Charles ‘Sjarl’ Valent (76) is oprichter van het NAH Ontmoetingspunt Almere, een steunpunt voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten.  Patrick Willems (37) leidt al bijna 20 jaar jongeren op bij de Jeugdbrandweer, met het uiteindelijke doel dat zij later bij de ‘echte’ brandweer gaan. 

Theo Holtslag  (74), één van de eerste bewoners van Almere, was als vrijwilliger nauw betrokken bij de Floriade. Hij was ook vrijwilliger bij de supportersvereniging van Ajax bij FC Almere City en hoofdsteward bij Almere City FC. 

Stefan Obbens (33) was één van de jongste inwoners van Almere een onderscheiding kreeg, en wel voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk als hoofdjeugdleider bij de Brandweer Almere. 

Els van Boxtel (58) is oprichter van Stichting Wensjes Almere, om inwoners te helpen die in urgente nood zijn en mensen uit hun isolement te halen. Ook is zij betrokken bij het Vlinderveld op Begraafplaats en Crematorium Almere Stad. 

Frits van Buuren (77) zet zich al tientallen jaren in voor diverse sportverenigingen: de toenmalige Almeerse turnverenging GTVAS en atletiekverengingen AV’23 en Almere’81. Hij geeft niet alleen trainingen, maar is ook materiaalbeheerder en wedstrijdondersteuner bij beide atletiekverenigingen. 

Hans Lap (74) is een van de bewoners die vanaf 2007 het Vogelbos in de buurt Hoekwierde structureel onderhouden. Daarnaast is hij actief betrokken bij de Stichting Zelfbeheer Hoekwierde en omstreken. 

Rens van Grinsven (68) is al bijna veertig jaar als vrijwilliger verbonden aan de triatlon van Almere. Ook was hij een onmisbare schakel bij voetbalvereniging SV Almere, tegenwoordig FC Almere, en vanaf 2017 tot op de dag van vandaag zet hij zich in voor de Stichting Muziekids en de stichting MS Research. 

Dick van Geijlswijk (77) is al vele jaren actief binnen de muziek, onder andere als bestuurder bij de drumband, de stichting Music Management in Almere en als ‘Opa-Piet’ begeleidde hij een pietenband tijdens het Nationaal Pietenband Festival. 

Rinus Hofs (65) was in 1986 mede-oprichter van IVN natuureducatie Almere en oprichter van genootschap Het Levende Huis. Ook is hij nauw betrokken bij tuinvereniging De Windhoek.

Inez Sandfort (68) was in 1996 mede-oprichter van Buurtbemiddeling Almere. Naast het bemiddelen bij conflicten heeft zij ook veel nieuwe vrijwilligers opgeleid.

Anton Spaan (64) biedt met zijn sport- en maatjesproject Super COOL! mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om deel te nemen aan sportactiviteiten. Het project is inmiddels binnen Almere, de gehandicaptensportwereld, de KNSB én Special Olympics Nederland bekend.

Romeo Lobo (52) is de drijvende kracht achter veel lokale jongerenactiviteiten zoals projecten rond de Maatschappelijk Diensttijd, jongerendebatten, de acties ‘Schoon Almere’ en trainingen over onderwerpen zoals omgaan met geld. Ook was hij oprichter van de Stichting JAMES die kwetsbare jongeren ondersteunt.


(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)