(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Verbod TikTok voor ambtenaren was er al

Algemeen

ALMERE – Het is voor ambtenaren van de gemeente Almere al langer verboden om de app TikTok op werktelefoons geïnstalleerd te hebben. Dat laat het college weten in antwoord op schriftelijke vragen de SP Almere.

De SP stelde de vragen omdat de rijksoverheid het gebruik van TikTok, en andere apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland, per direct ontraadt en binnenkort zelfs gaat verbieden op werktoestellen van rijksambtenaren. De partij vroeg zich af welke maatregelen Almere hierin neemt.

TikTok

Het college laat in haar beantwoording weten dat op 11 maart 2022 beleid is gemaakt voor de zakelijke inzet van apps voor iedereen die bij de gemeente werkt. Sinds november 2022 geldt dat ook voor TikTok. ‘Bij de afweging om apps wel of niet te verbieden, kijken wij niet alleen naar spionagegevoeligheid maar ook naar andere risico’s, zoals het verhandelen van gegevens voor commerciële en criminele doeleinden en het installeren van schadelijke programma’s. Wij spannen ons continu in om medewerkers bewust te maken van deze risico’s. Wij kijken continu of verscherping van het beleid nodig is, zowel wat betreft beveiligingsmaatregelen als wat betreft bewustwording.’