Afbeelding

In maart stijging WW-uitkeringen in Flevoland

Algemeen

ALMERE - Eind maart verstrekte UWV 4.398 WW-uitkeringen in provincie Flevoland. Ten opzichte van februari is dit een toename van 2,0% (85 uitkeringen), maar iets minder dan de landelijke toename van 2,8%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds duidelijk lager. De daling in Flevoland is 15,5%, oftewel 804 uitkeringen. Deze afname is iets sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-14,1%).

Doordat de arbeidsmarkt nog steeds krap is, daalt het aantal uitzendkrachten en nemen werkgevers personeel vaker zelf in dienst. Van alle mensen in Flevoland die in de eerste helft van 2022 vanuit een WW-uitkering aan het werk ging, deed 28% dat via een uitzendbureau. Een jaar eerder was dat 30%.

Uitzendkracht

Van alle personen die in de eerste helft van 2022 vanuit de WW-uitkering uitstroomden naar werk, ging een iets kleiner deel aan de slag als uitzendkracht dan in voorgaande jaren. Toch blijft uitzendwerk een belangrijke manier om vanuit de WW-uitkering aan het werk te gaan. Van de mensen uit de provincie Flevoland met een WW-uitkering, die in de eerste helft van 2022 het werk hervatten, vond 28% werk als uitzendkracht. In het eerste half jaar van 2021 was dit in Flevoland nog 30%. Uitzendkrachten komen overigens ook relatief vaker in de WW terecht dan werknemers die direct in dienst zijn bij een werkgever. Dit hangt samen met de grotere kans op herhalingswerkloosheid bij uitzendkrachten. Dat komt mede doordat uitzendkrachten vaak worden ingezet voor bijvoorbeeld seizoenswerk of om zieke werknemers te vervangen.

Jongeren

Vera Koning, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Werkzoekenden hebben vaak een voorkeur voor werk met een vast dan wel tijdelijk contract direct bij de werkgever zelf. Toch bleek dat bijna 28% van de mensen, die in Flevoland in de eerste helft van 2022 werk vonden na een WW-uitkering, middels een uitzendcontract aan de slag gingen. Onder jongeren van 15 tot 27 jaar was dat percentage zelfs nog hoger, namelijk 33%. Een uitzendcontract kan een hele mooie manier zijn om binnen te komen bij een organisatie.”