Werklieden snoeien de boom met bovenin het eksternest. (Foto: aangeleverd)
Werklieden snoeien de boom met bovenin het eksternest. (Foto: aangeleverd)

Zorgen om snoeibeurt bij eksternest in Buiten

Algemeen

BUITEN CENTRUM – Werklieden van de gemeente hebben vorige week in de Sao Paulostraat in Buiten takken gesnoeid van een boom waar bovenin een eksternest zit. Zorgen dat er eksterpaartje het nest verlaten heeft, zijn wat voorbarig.

Door Marcel Beijer

Omwonenden vreesden aanvankelijk dat de werklieden ook de tak met daarin het eksternest zouden afzagen, maar dat bleek een misverstand. De boom werd alleen van grote takken ontdaan, zo bevestigt ook een woordvoerder van de gemeente. Toch was het geluid van de motorzaag en het bewegen van de takken reden voor het eksterpaartje om het nest te ontvluchten. Het is onduidelijk of het paartje is teruggekeerd. De vraag is waarom het snoeiwerk in het voorjaar moet plaatsvinden, als vogels aan het broeden zijn. ‘Alsof je ligt te bevallen en je huis wordt gesloopt’, reageert een bewoner op Facebook.

Verschillende nesten

Volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. “Ekstermannetjes maken verschillende nesten, het vrouwtje kiest uiteindelijk het meest geschikte nest uit. Slechts zo’n 20 procent van de nesten wordt ook gebruikt om eieren te leggen.”

Professioneel

In het voorjaar mag een vogelnest niet verstoord worden, stelt Eggenhuizen. Hij gaat er daarom vanuit dat de groenaannemer professioneel is geweest en vooraf heeft gekeken of het nest in de Sao Paulostraat eieren bevatte. “Zo niet, dan zou er melding bij de Omgevingsdienst kunnen worden gedaan. Maar zelfs bij verstoring van een nest laten eksters zich niet tegenhouden. De verzorgingsdrang bij dieren is zo groot dat ze zich niet snel laten verjagen. Ze keren dan snel terug.”