De corporaties presenteerden vorig jaar al hun plannen aan de gemeenteraad. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
De corporaties presenteerden vorig jaar al hun plannen aan de gemeenteraad. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Noodkreet woningcorporaties: ‘Almere, kom met oplossingen’

Wonen

ALMERE – De woningcorporaties Goede Stede, Alliantie en Ymere willen dat er snel meer sociale huurwoningen in Almere worden gebouwd. ‘Waar we als Almeerders écht mee geholpen zijn, zijn structurele oplossingen.’ Huurdersvereniging 3HO sluit zich daarbij aan. De SP wil het bestaande coalitieakkoord openbreken om meer dan de afgesproken 1000 sociale huurwoningen te bouwen. De VVD voelt daar niets voor.

Door Marcel Beijer

De drie corporaties benadrukken dat nog eens extra aan deze krant nu blijkt dat alle sociale huurwoningen de komende maanden uitsluitend bestemd zijn voor specifieke doelgroepen met urgentie, zoals mensen die speciale zorg nodig hebben en statushouders. De drie corporaties presenteerden vorig voorjaar, samen met huurdersvereniging 3HO, een plan om snel 1000 extra flexwoningen te bouwen in de stad. Ook nu geven ze aan prima in staat te zijn om 2000 woningen te realiseren. In het collegeakkoord is afgesproken om slechts 1000 extra woningen te bouwen. 

Statushouders

Externe partijen verdenken de VVD ervan die woningen graag aan statushouders te willen geven, om zo aan de Rijksverplichting te kunnen voldoen. Voor 2 juni moet er namelijk een plan worden neergelegd hoe de achterstand bij de opvang van statushouders wordt ingehaald, anders grijpt de provincie in. Door statushouders snel te huisvesten wordt dat probleem het hoofd geboden. Dat zorgt er echter voor dat reguliere Almeerders op de wachtlijst de komende maanden kansloos zijn voor een sociale huurwoning. Dat leidt tot spanningen bij de fracties die het college vormen (zie kader).

Corporaties

De drie woningcorporaties verwachten dat de krapte op de woningmarkt alleen nog maar verder zal toenemen. “Uit recente cijfers blijkt dat de wachttijd nu ruim negen jaar is. En de periode dat mensen actief zoeken, ruim drie jaar”, zegt een woordvoerder. “Wij vinden dat de verdeling van schaarse woningen beter kan. Waar Almeerders écht mee geholpen zijn, zijn structurele oplossingen.”

Huurdersvereniging

Ook Wido Scholte van huurdersvereniging 3HO zou graag zien dat de gemeente de coalitieafspraak van 1000 woningen herziet en meegaat in het plan van de corporaties om 2000 woningen te bouwen. “Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk versnellen van de permanente nieuwbouw. In de prestatieafspraken staat dat er 3.000 sociale huurwoningen en 3.000 middenhuurwoningen moeten worden gebouwd in de periode 2020-2024. Er moet dus een flinke inhaalslag komen.”

SP: ‘coalitieakkoord openbreken’

De SP wil naar aanleiding van de publicaties in deze krant het bestaande coalitieakkoord openbreken om zo te kunnen voldoen aan de oproep van de corporaties om 2000 sociale huurwoningen te bouwen. Dat zegt SP-raadslid Eibert Draisma in de podcast het Politieke Circus van Almere. In diezelfde podcast laat Jurgen Morgenstond van de VVD laat weten dat zijn partij die handschoen niet zal oppakken: “We voeren eerst de woonvisie uit, dan kijken we verder.”
De podcast staat bijna geheel in het teken van de Almeerse wooncrisis en is te beluisteren via deze link.