Afval

De gemeente krijgt nieuwe afvalwagens die geschikt zijn voor één soort afval. In veel wijken haalt de gemeente daarom de duorolcontainers op. Bewoners krijgen twee nieuwe containers; voor gft en voor restafval. Vorige week zag ik hoe dit gaat: een medewerker haalt het schot uit de duorolcontainer en zet de containers op een vrachtwagen. Maar als het schot uit de duorolcontainer gaat, dan wordt de duorolcontainer gewoon een gft-container. Deze hoef je dus helemaal niet te vervangen. Dat voorkomt afval en geldverspilling. De rolcontainer voor restafval is bovendien tijdelijk. Die wordt weer opgehaald als heel Almere PMD en restafval bij elkaar mag weggooien. We stappen dan over op nascheiden. Dit is sinds 2017 in mijn buurt en drie andere Almeerse wijken getest. Het is voor bewoners heel prettig, levert meer afvalrecycling op en het scheelt een container in de tuin. In maart maakte de gemeente bekend dat drie bestaande fabrieken voor heel Almere PMD kunnen nascheiden en dat er per direct capaciteit is. Maar nascheiden PMD gebeurt dus al in vier Almeerse wijken. De gemeente geeft aan dat er per direct capaciteit is in een nascheidingsfabriek. Die rolcontainer voor restafval is dan toch niet nodig? Wie zit er te slapen bij de gemeente? Met gemengde gevoelens betaal ik deze maand 411 euro afvalbelasting…

Martin Hooijer, Seizoenenbuurt

Gepiepeld

Participatie: voorbeeldige Filmwijkers vrezen gepiepeld te worden (ADW 19 april) Welk goedgelovige burger denkt nog dat de politiek er voor ons gepeupel zou zijn, immers transparantie is niet voor ons gewone mensen? Democratie is de burger te denken geven, dat ze mogen meebeslissen. De heren met hun mooie maatpakken zitten er allemaal voor zichzelf. Het is een illusie te denken dat ze er voor ons zijn. Corruptie komt niet alleen maar in door dictator regeerde landen voor. Kijk alleen maar waar al het geld gebleven is van de B.V. Floriade. hoe lang Groningen al aan het worstelen om genoegdoening te kunnen krijgen, de mondkapjesaffaire enz. De ene politieke leugenaar na de andere doet beloften die nooit zijn nagekomen. En wat verwachten wij dan in Almere van onze beleidsmakers. Niets toch?

Ed Cloesmeyer

Taalpolitie

In zijn column schrijft Marcel Beijer over de opkomende taalpolitie. Steeds meer woorden en uitdrukkingen komen niet meer door hun zelfbedachte censuur. Als je goed tussen de regels door leest is onze redacteur in feite bezorgd over ons gróte goed: het vrije woord. Is het niet ongehoord dat een relatief klein clubje hun verwrongen gedachtegoed probeert door de strot van de grotendeels zwijgende meerderheid te persen? Lezer, als je je nu niet kukeleku of toktoktok uitspreekt zal je op een kwade dag ontwaken. En tot de ontdekking komen dat je omgeven bent door een menigte van steriele grijze laboratoriummuizen. Jongens en meisjes verhef nu je stem voordat het taalpolitie-gif zich nog verder verspreidt in het o, zo rijke Hollandse taallandschap. Wordt ons schoon Nederlands onterfd, dan is het dat het volk versterft. Mocht jij lid zijn van de taalpolitie en verder gaan met je politionele acties... weet dan één ding zeker: het Woord dat vrijmaakt zal altijd, vroeg of laat, zegenvieren.

Wim van de Kar, Filmwijk

Woningnood

De provincie Flevoland is het getreuzel van Almere om 500 statushouders urgent aan een woning te helpen zat. Dit is het huidige Nederland ten top. Van regering naar kabinet en provincie moet alles op alles gezet om mensen die nog nooit iets aan onze samenleving hebben bijgedragen voorrang te geven. En op vele gebieden nog gratis kost en inwoning ook. Ten koste van onder meer onze kinderen, kleinkinderen, gescheiden mensen en door ontslag dakloze Nederlanders. Zovelen die jarenlang belasting betalen, ingezetene zijn en vele, vele jaren als ingeschrevene moeten wachten. Bij ouders inwonen of als exen bij elkaar. En statushouders gaan voor. Hoe ridicuul. Zet die mensen ook op dezelfde wachtlijst en communiceer dat ook naar buiten de grenzen. Weten ze wat ze te wachten staat. Tijd voor nieuwe verkiezingen en een rigoureuze ommezwaai. Wat een schandelijk beleid en schoffering van onze bevolking.

Herman Matteman

Woningnood (2)

De geschiedenis. Sociale gemeenschap wordt altijd bepaald door rijkeren. Woningnood? Nederlanders staan bekend als handelaren. Handelaren bekommeren zich niet om de gevolgen van hun handelen. Even de geschiedenis van net na de oorlog. Nederland kreeg Marshallhulp (geld) van Amerika om de polders droog te leggen. Wat doe je in zo'n polder? Huizen bouwen. Dat alweer met geld van de overheid. Er werd echter weinig gebouwd hoewel het een oplossing zou moeten zijn van woningnood van Amsterdam en het Gooi. Almere wist niet wat zij met al die gratis grond moest doen. In de jaren 80 werd er over nagedacht de prijs van bouwgrond te verlagen. Waarom konden zij zo denken? Wel, omdat het Rijk met een potje geld klaar stond. De hele Raad weet niets van de geschiedenis van Almere en vooruitkijken kunnen zij ook niet. Het gaat enkel om het potje geld, dat nu niet meer van buitenaf, maar door de burgers opgehoest moet worden. Net zoals voor de burgemeester: Alle raadsleden twee weken in de bibliotheek opsluiten, zodat zij kunnen weten van Almere en alles er omheen. 

Luuk Helderman

Woningnood (3)

“Almeerders Kansloos bij toewijzing woning” kopt ADW. Dat is erg onrechtvaardig. Het is zelfs zo onrechtvaardig dat Robert Mienstra zich in zijn column Hoeksteen erover beklaagt: zijn eigen nageslacht moet nu misschien wel 11 of 12 jaar wachten voordat ze in aanmerking komen. Hij weet ook hoe dat komt: het is allemaal de schuld van de VVD. Dat sluit naadloos aan bij de standpunten van GroenLinks, PvdA enz. Maar zou de oorzaak van deze ellende niet te maken hebben doordat deze partijen vinden dat buitenlanders (onder welke noemer of naam dan ook) voor moeten gaan boven de eigen inwoners? Nu weet ik niet of er veel landen in de EU zijn waar ze zulke rare naar politieke willekeur riekende keuzes maken als in Nederland. De logische consequentie is echter dat Almeerders achteraan in de rij komen te staan. Dat is dus blijkbaar ook de keuze van Mienstra, die ook vind dat buitenlanders vooraan moeten staan bij de toewijzing. Nu vind ikzelf dat je in een democratisch land ieders politieke voorkeur moet respecteren, ook al heb je zelf wellicht andere ideeën. Maar je moet ook de moed hebben om wanneer jouw keuze ongunstig uitpakt voor jezelf of je naasten, ook zelf de verantwoording voor de gevolgen van je keuze te accepteren. En dan moet je niet zoals genoemde politieke partijen en Mienstra de schuld op anderen afwentelen.

Nico Bos

Woningnood (4)

Voor mij is het onbegrijpelijk dat Almeerse woningzoekenden kansloos zijn ten opzichte van specifieke aandachtsgroepen, waaronder statushouders. Is dit niet een vorm van discriminatie ten opzichte van de 60.000 woningzoekenden ingeschrevenin Woningnet! De VVD wil niet teveel sociale huur bouwen. Dan zie een kloof tussen het college en de bewoners van Almere.Jongeren, als starters, kunnen moeilijk een woning kopen, maar worden dan gedwongen om te huren met huurprijzen boven de 1000 E. De minister geeft aan bouwen, bouwen. Wat je nu ziet is dat de VVD dit tegen houd. De woningcoporaties zijn bereid om 2000 sociale huurwoningen te bouwen. Hoe kan de D66 achter het besluit staan van de VVD? D66 wil vooral dat vluchtelingen hier een plek kunnen vinden. Dan zullen er woningen bij moet komen.

H van Kuik

Warm

De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan 17 mensen was indrukwekkend en waardevol. Burgemeester Hein van der Loo gaf aan hen volledige aandacht met humor en interesse. Wat hebben deze inwoners veel positieve bijdragen mogen leveren aan mensen in Almere en Nederland. Deze gedecoreerden hebben mensen gelukkiger kunnen maken en - niet onbelangrijk - daarbij rijker doen voelen. Zij boden meer dan ‘een luisterend oor’ en het uitdelen van een schouderklopje’. Ook veel jonge mensen stralen liefde en ‘warmte’ uit. Neem Aya Selman, een jonge moeder die kans ziet om naast haar gezin, liefde in woord en daad uit te delen, waar dat nodig is. Zo deelde zij deze winter warme dassen uit aan behoeftigen en zoekt zij constant naar mogelijkheden en middelen om zich dienstbaar te maken. Het artikel in ADW 19 april is daar een bevestiging van. Mensen mogen iedere woensdagmiddag bij Aya Selma op de koffie komen, maar dan wel in een café. Hoe bijzonder is dat. Zij heeft het razend druk naast haar privéleven, met haar werk als raadslid van de PvdA. Velen verdienen wat mij betreft een Koninklijke Onderscheiding. Het mooie is als je bij deze activiteiten, jezelf rijk en gelukkig voelt.

Jo Bosma

Voetnoot

In 1983 werd ik door de rijksdienst Zuidelijke IJsselmeerpolders aangesteld als directeur van bibliotheek in Almere. Ik werkte bij de rijksinspectie van openbare bibliotheken en bracht derhalve de nodige ervaring mee met het betrokken zijn bij het tot stand komen van bibliotheekgebouwen in de provincies Noord Holland en Utrecht. Nog voor mijn officiële startdatum heb ik op verzoek een programma van eisen voor de bouwvan de hoofdbibliotheek ingediend. In samenwerking met de stadsarchitect, Tj. Tigchelaar, en enthousiaste bibliotheekmedewerkers is het gebouw “De Voetnoot” tot stand gekomen. Hierin werd ook het Centrum voor Kunstzinnige Vorming gehuisvest. Met name door het begrip en luisterend oor van de architect is een mooi en functioneel gebouw gerealiseerd naast het stadhuis. Het kreeg de toepasselijke naam “De Voetnoot”, gekozen uit de inzendingen van een prijsvraag. Na het vertrek van de bibliotheek, naar wederom een prominente plaats, kreeg de Voetnoot een andere bestemming met culturele en creatieve activiteiten. Zeer toepasselijk en de flexibiliteit van het gebouw maakt dit heel goed mogelijk Uit historisch besef pleit ik ervoor de Voetnoot te handhaven en hoop dat het gemeentebestuur inziet dat het ontstaan van Almere een geschiedschrijving verdient. Gebouwen zijn hier een tastbaar en visueel onderdeel van.

Ineke Eisink