Scène uit de film 'Gewoon Mens'. (Foto: Mona Alikhah, Monavid)
Scène uit de film 'Gewoon Mens'. (Foto: Mona Alikhah, Monavid)

Gewoon Mens eerste filmonderzoek van Suburbia

ALMERE - ‘Gewoon Mens’ is een surrealistische, dystopische fictiefilm geïnspireerd op waargebeurde verhalen over de toeslagenaffaire. De film neemt de kijkers mee in het leven van de jonge alleenstaande moeder ‘Mens’, die op een dag geconfronteerd wordt met de harde realiteit van de overheid. De film is voor het eerst te zien in Kunstlinie op zondagmiddag 7 mei.

‘Gewoon Mens’ biedt een aangrijpende kijk op de gevolgen van het falen van de overheid en de impact die dit heeft op individuele levens. Een klein foutje in haar papieren zorgt ervoor dat 'Mens' een rood kruis achter haar naam krijgt, met alle gevolgen van dien. Het bewijzen van haar onschuld lijkt een onmogelijke taak en al snel raakt ze verstrikt in een kafkaiaanse nachtmerrie. 

Actuele gebeurtenissen

"Film en theater zijn vaak nog twee gescheiden werelden. Door corona zijn deze werelden wel een stuk dichter bij elkaar gekomen, maar vaak blijft het een registratie van een theaterstuk", vertelt filmmaker Melvin Simons. Met Suburbia Film mixt theatergroep Suburbia de film- en theaterindustrie. De snelle en flexibele aanpak van het theaterproces wordt toegepast op het filmproces, om beter in te kunnen spelen op actuele gebeurtenissen. Simons: “Wij dagen het publiek uit om na te denken over onderwerpen die Nederland vaak verdelen, zo maken we bespreekbaar wat wel gevoeld maar nog niet geweten wordt.” Een tweede film is ondertussen in de maak. 

‘Het proces' van Kafka

Voor 'Gewoon Mens' is gebruik gemaakt van documentaires, reportages, krantenartikelen, interviews en boeken over de toeslagenaffaire. Simons: "De kapstok van de film is de roman ‘Het proces' van Kafka.” Voor de film werd een zeer snel maakproces gehanteerd. Van idee tot laatste draaidag in zeven weken. Een collectief proces waarbij filmer en acteurs (Dahiana Candelo, Jennifer Welts,Anne-Chris Schulting en Stephanie Louwrier) meeschreven aan het script.

Filmvertoning

‘Gewoon Mens' is te zien tijdens een openbare vertoning in Kunstlinie Almere op zondag 7 mei om15.00 uur. Omroep Flevoland zendt de première uit met Pinksteren. Daarna volgt een tournee langs de Nederlandse theaters. Meer informatie: www.suburbia.nl/voorstelling/gewoonmens