Pilots om betaalbaar wonen te stimuleren

ALMERE - Het college wil nog dit jaar mogelijkheden testen om betaalbaar wonen te stimuleren. Het gaat om projecten met kleine kavels, korting op de grondprijs of extra instrumenten die koop stimuleren. In totaal betreft het 300 woningen.

De gemeenteraad had hier in 2021 om gevraagd. De gemeente wil hiertoe nog dit jaar twee tenders in de markt zetten. De marktpartij die de tender wint, moet een deel van de woningen toewijzen aan kandidaten uit de doelgroep.
Europakwartier Noord en Olympiakwartier Oost zijn gekozen als locaties voor de pilot met kleine kavels. Berekeningen zijn gemaakt voor de korting op de grondprijs op basis van de geselecteerde locaties en systemen. De locatie Oreganoweg is gekozen als locatie met een lagere marktwaarde, waardoor betaalbare woningen tussen 200.000 en 250.000 euro mogelijk worden.
De gemeenteraad had al in december 2021 gevraagd om pilots te starten die betaalbaar wonen stimuleren. Sinds die tijd is de woningmarkt echter sterk veranderd, zo stelt het college. In de pilots is daarom ingezet op eengezinswoningen en appartementen voor huishoudens met middeninkomens.