Selectie van buurten voor het project ‘Energiehulp aan huis’

ALMERE - Het college heeft besloten een aantal buurten te benoemen als focusbuurten voor het project ‘Energiehulp aan huis’. ‘Energiehulp aan Huis’ is onderdeel van het Aanvalsplan Armoede en Energie.

In dit project worden 5000 huishoudens in Almere geholpen met energieadvies en kleine energiebesparende maatregelen tot een waarde van 100 euro. De energieadviseur installeert direct bij de bewoner thuis de producten. Dit project is een opschaling van een pilot in de Wierden waarbij er in december 2022 bij 122 huishoudens met een laag inkomen en een energie-onzuinige woning kleine maatregelen zijn aangebracht en energieadvies is gegeven.

Inkomens en bouwjaar

Er is bij deze aanpak besloten om te focussen op buurtniveau omdat het niet haalbaar is om huishoudens op basis van inkomen op adresniveau te selecteren. De keuze voor buurten is gebaseerd op twee factoren, namelijk de lage inkomens van de bewoners en het bouwjaar van de woning. Het bouwjaar van de woning wordt gekozen als indicator in plaats van het energielabel. Dit komt omdat woningen die voor 1992 zijn gebouwd meestal nog niet voldoen aan de standaard voor woningisolatie.

Buurten

De buurten waar wij voor dit project met prioriteit aan de gang gaan, zijn De Hoven, De Werven, Centrum Almere Haven, Stedenwijk, Staatsliedenwijk, Bouwmeesterbuurt en de Molenbuurt.
Huishoudens die voor de ‘Energiehulp aan huis’ in aanmerking komen worden door de gemeente met een brief benaderd. De gemeente beoogt dit voor uiterlijk eind mei 2023 te doen.