In de aanloop naar het feest is de voorstelling ‘Nene vertelt: tru tori’ te zien in Corrosia. (Beeld: aangeleverd)
In de aanloop naar het feest is de voorstelling ‘Nene vertelt: tru tori’ te zien in Corrosia. (Beeld: aangeleverd)

Theatervoorstelling in aanloop naar Keti Koti viering in Haven

Cultuur

HAVEN - Eveline Wielzen van Stichting Joyful Almere organiseert op zaterdag 24 juni het Keti Koti feest op de Markt in Almere Haven. “Dan vieren wij 160 jaar Keti Koti”, vertelt zij. In de aanloop naar het feest wordt het theaterstuk ‘Nene vertelt: tru tori’ opgevoerd in Corrosia.  

“Door een Keti Koti viering te organiseren wil ik het slavernijverleden in Suriname onder de aandacht brengen bij Havenaren”, vertelt Wielzen. Zij was met dit initiatief een van de winnaars van de ideeënwedstrijd van de stichting Havenidee. “Ik wil het feest echt samen organiseren. Jong en oud, iedereen is welkom om mee te doen. Door samen een evenement te organiseren denk ik dat we echt voor meer verbinding kunnen zorgen.” Het wordt volgens de initiatiefneemster een gezellig Surinaams feest met muziek en lekker eten, maar waar ook aandacht is voor bewustwording van het slavernijverleden.

Theatervoorstelling

In de aanloop naar 160 jaar Keti Koti gaat theatergroep ‘Nene vertelt’ het verhaal van het boek ‘Nene vertelt: tru tori’ opvoeren in theater Corrosia in Almere Haven. “Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij spelers uitgezocht die graag willen meewerken aan de bewustwording van ons slavernijverleden”, vertelt Wielzen, die het kinderboek heeft geschreven en vertaald naar het theater.

Solelie en haar lijfwacht Djaja uit Ghana zijn geronseld en gevangen genomen om als slaven naar Suriname te worden verscheept. Het is een heftige reis met veel onmenselijke gruwelheden. Eenmaal in Suriname aangekomen worden ze verkocht aan Masja Jacob Munt. 

Deze voorstelling met muziek, zang en dans is nog te zien op woensdag 10 mei en zaterdag 13 mei om 19.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur in Corrosia aan de Markt 43 in Almere Haven.