Een Scholekster met mossel op het sedumdak van het stadhuis. (Foto: Ton Eggenhuizen)
Een Scholekster met mossel op het sedumdak van het stadhuis. (Foto: Ton Eggenhuizen)

Scholekster gedijt op sedumdak stadhuis: ‘10 tot 15 broedparen in Almere’

Algemeen

ALMERE – “Ik hoor de Scholekster roepen”, zegt de Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen op de achtste verdieping van het stadhuis. Hij loopt naar het raam, en inderdaad beneden op het sedumdak van het stadhuis scharrelt de vogel met de kenmerkende oranje snavel rond. “We hebben inmiddels tien tot vijftien broedparen van deze wadvogel in Almere.”

Door Robert Mienstra

De Scholekster – in de volksmond ook wel Bonte Piet genoemd – komt met name voor in het waddengebied en de Zeeuwse delta. “Daar eet hij met name wadpieren en schelpdieren”, vertelt Eggenhuizen. “Maar door de intensieve kokkelvisserij heeft de vogel minder voedsel en zoekt hij alternatieve leefgebieden. In onze stad gedijt hij goed en broedt hij al jaren, ook hier op het sedumdak van het stadhuis, en op daken in bedrijfsterreinen.”
Ook op het dak van de school Helen Parkhurst heeft een paartje Scholeksters momenteel jongen.

Beschermen

De Scholekster voedt zich in de stad met regenwormen en larven van de langpootmug (emelten). “Maar je ziet ze hier soms ook aankomen met zoetwatermosselen”, zegt de stadsecoloog. “De Scholekster voedt zijn jongen op afstand, dat betekent dat hij de jongen op de daken achterlaat om voedsel te zoeken. Dat kan voor hen risicovol zijn, want het zijn prooien voor onder meer meeuwen. Maar meestal weten de ouders de jongen goed te beschermen.”

Leeftijd

Scholeksters kunnen wel 40 jaar oud worden. “Dat is een opmerkelijke leeftijd voor vogels”, vertelt Eggenhuizen. De stadsecoloog heeft daar een mooi verhaal over. “In 2008 viel er een Scholeksterjong van het dak van de eerste verdieping het stadhuis. Dat kunnen ze prima hebben. Voor mij een mooie gelegenheid om hem te ringen. De ouders hebben het jong op de grond grootgebracht. Wie schetst mijn verbazing dat ik een paar maanden geleden een melding kreeg van een vogelaar bij het gemaal de Blocq van Kuffeler aan de Oostvaardersdijk. Hij had de vogel – 15 jaar na het ringen – daar gelokaliseerd.”

Winter

In de winter zijn de Scholeksters niet in Almere te zien. “Dan gaan ze terug naar de kust. Als het vriest in de stad kunnen ze in de bevroren grond geen voedsel verzamelen”, zegt Eggenhuizen, “aan de kust is dat in de zand- en wadbodem dan natuurlijk wel mogelijk.”

Waarnemingen melden

Omdat de gemeente een beter beeld wil krijgen van de scholeksterstand roept de stadsecoloog Almeerders op om waarnemingen van Scholeksters te melden op www.scholeksterophetdak.nl of www.waarneming.nl