Sterke groei in aantal slimme thermostaten

ALMERE - Het aandeel slimme thermostaten is binnen Nederlandse huishoudens in een jaar tijd met 32% gestegen. Kostenbesparing is verreweg de belangrijkste motivatie voor de aanschaf. 

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn voorzien van een slimme thermostaat (25%). Ten opzichte van 2021 (19%) is dit een procentuele stijging van 32%. Het totale aantal slimme thermostaten komt daarmee op twee miljoen. Koopwoningen (28%) zijn vaker voorzien van een slimme thermostaat dan huurwoningen (16%). 

Kostenbesparing

Voor het ruime merendeel (68%) is kostenbesparing de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Andere motivaties zijn ‘inzicht’ (45%), ‘gemak en comfort’ (44%) en ‘controle’ (40%). Verder blijft de vervanging van de oude thermostaat voor ruim één op de drie consumenten (35%) een reden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Opvallend is dat vrouwen aanmerkelijk meer waarde hechten aan ‘inzicht’ (61%) dan mannen (36%).

UnitedConsumers heeft binnen de populairste energieleveranciers het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten (41%). Ten opzichte van een jaar geleden heeft UnitedConsumers daarmee koploper Eneco ingehaald. Eneco volgt nu op een tweede plek met 37%. Na Eneco volgen Greenchoice (30%), Vandebron (27%) en Energiedirect.nl (27%). Bij alle energieleveranciers is te zien dat het bezit van een slimme thermostaat is toegenomen ten opzichte van 2021.