Moskee

In nr. 18 van ADW las ik over de Omar Ibn Al Khattab moskee in Buiten. Buurtbewoners zouden overlast ervaren door onhandig geparkeerde auto's. Bloembedden zouden kapot gereden zijn en er zouden gevaarlijke situaties ontstaan zijn. Ik als buurtbewoner (ik kijk recht op de moskee uit, dus beter gezegd naaste buurman) merkte dat dit bericht iets met mij deed. Ik woon nu bijna een jaar naast de moskee en heb nog nooit, maar ook echt nooit, enige overlast ervaren. Desalniettemin is dit de tweede keer dit jaar dat de moskee negatief in de krant komt. Eerst door geluidsoverlast en nu door parkeeroverlast. Ik fietste dezelfde dag nog langs de moskee. De bloemen zagen er prima uit, kinderen speelden gemoedelijk op het plein voor de ingang. Waarschijnlijk was het tijdelijk drukker bij de moskee door de Ramadan, maar overlast? Wat kunnen mensen zich aanstellen. Bovendien vind ik het geen probleem als moskeegangers hun auto even in de Sieradenbuurt parkeren. Het wemelt hier van de lege parkeerplekken. Maken mensen daar echt een probleem van? Of bespeur ik een link met het feit dat de coalitie in Flevoland voor het eerst gaat samenwerken met de PVV? Ik, als buurtbewoner, zie geen toeval.

Rob van Baal

Habbekrats

Column Marcel Beijer. Woningnood? Het lijkt woningnood, dat merken wij allemaal. Maar als er geroepen wordt: Wij zijn een rijk land en 150 miljoen euro voor Floriade is een habbekrats? Kijk nu eens door de ogen van vluchtelingen, die zien hun toekomst. Wat is eigenlijk 'rijk zijn'? Dat is wat ons verteld wordt. In de kneuterige tijd kreeg mijn buurman als één van de eersten AOW en een kleuren TV, als geschenk van de zaak. Ja dat was in de tijd, dat bijna niemand een zwart/wit TV had, laat staan een kleuren TV. Je kunt je niet voorstellen hoe blij die mensen waren, want zoiets overweldigendst hadden zij nog nooit gezien. Het was groot nieuws en schetst misschien de ingang van AOW. Die buurman had wel 50 jaar gewerkt. Die AOW, opgebouwd door sociale wetgeving en sociale premieafdracht door alle werkenden. Nu wordt AOW nog steeds sociaal opgebracht door werkenden en lijkt het zoiets gewoons. Wat maakt het voor vluchtelingen uit, wat onze sociale geschiedenis is? Ze horen enkel: Nederland is een rijk land. Of er in Nederland woningnood is? Batavieren, Romeinen, Vikingen en meer kwamen ons land binnen en nu komen Vluchtelingen ons land binnen. Wat is ons land? Wat is er nieuw?

Luuk Helderman

Afval 

De gemeente krijgt nieuwe afvalwagens die geschikt zijn voor één soort afval. In veel wijken haalt de gemeente daarom de duorolcontainers op. Bewoners krijgen twee nieuwe containers; voor gft en voor restafval. Vorige week zag ik hoe dit gaat: een medewerker haalt het schot uit de duorolcontainer en zet de containers op een vrachtwagen. Maar als het schot uit de duorolcontainer gaat, dan wordt de duorolcontainer gewoon een gft-container. Deze hoef je dus helemaal niet te vervangen. Dat voorkomt afval en geldverspilling. De rolcontainer voor restafval is bovendien tijdelijk. Die wordt weer opgehaald als heel Almere PMD en restafval bij elkaar mag weggooien. We stappen dan over op nascheiden. Dit is sinds 2017 in mijn buurt en drie andere Almeerse wijken getest. Het is voor bewoners heel prettig, levert meer afvalrecycling op en het scheelt een container in de tuin. In maart maakte de gemeente bekend dat drie bestaande fabrieken voor heel Almere PMD kunnen nascheiden en dat er per direct capaciteit is. Maar nascheiden PMD gebeurt dus al in vier Almeerse wijken. De gemeente geeft aan dat er per direct capaciteit is in een nascheidingsfabriek. Die rolcontainer voor restafval is dan toch niet nodig? Wie zit er te slapen bij de gemeente? Met gemengde gevoelens betaal ik deze maand 411 euro afvalbelasting…

Martin Hooijer, Seizoenenbuurt

Voetnoot

Gebouw de Voetnoot mag niet gesloopt worden, want het is een belangrijk gebouw in het centrum. Qua vormgeving/architectuur is het gebouw, ontworpen Tjitte Tigchelaar, bescheiden. Maar het heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld. Het was aanvankelijk een combinatie van CKV/muziekschool en bibliotheek. Dee bakermat voor honderden jonge, de basis voor het AJSO. Nadat de Bieb en het CKV hun eigen locatie kregen is de Voetnoot een belangrijke culturele en maatschappelijke broedplaats geworden, met nog steeds, een theaterzaal, en aardige horeca. Ik ben het dan ook volkomen eens met het manifest met argumenten om de Voetnoot niet te slopen. Almere heeft al zo weinig van dit soort voorzieningen. De kleine culturele ondernemingen zijn het zout in de pap van onze samenleving. In het stadscentrum zijn veel dominante gebouwen met woningen; kantoren, winkels en middle of the road horeca. Je moet de creativiteit die in de Voetnoot plaatsvindt koesteren, niet slopen. Een stad behoort onverwachte gebouwen te hebben met bijzondere invullingen. Alles van waarde is weerloos; de Voetnoot is van grote culturele waarde; achteraf is de naam heel toepasselijk gekozen: een bescheiden maar essentiële toevoeging aan het weefsel van de stad.

Jan de Vletter

Voetnoot (2)

In 1983 werd ik door de rijksdienst Zuidelijke IJsselmeerpolders aangesteld als directeur van bibliotheek in Almere en bracht de nodige ervaring mee met het betrokken zijn bij het tot stand komen van bibliotheekgebouwen in de provincies Noord Holland en Utrecht. Nog voor mijn officiële startdatum heb ik op verzoek een programma van eisen voor de bouwvan de hoofdbibliotheek ingediend. In samenwerking met de stadsarchitect, Tjitte Tigchelaar, en enthousiaste bibliotheekmedewerkers is het gebouw De Voetnoot tot stand gekomen. Hierin werd ook het Centrum voor Kunstzinnige Vorming gehuisvest. Met name door het begrip en luisterend oor van de architect is een mooi en functioneel gebouw gerealiseerd naast het stadhuis. Het kreeg de toepasselijke naam De Voetnoot, gekozen uit de inzendingen van een prijsvraag. Na het vertrek van de bibliotheek, naar wederom een prominente plaats, kreeg de Voetnoot een andere bestemming met culturele en creatieve activiteiten. Zeer toepasselijk en de flexibiliteit van het gebouw maakt dit heel goed mogelijk Uit historisch besef pleit ik ervoor de Voetnoot te handhaven en hoop dat het gemeentebestuur inziet dat het ontstaan van Almere een geschiedschrijving verdient. Gebouwen zijn hier een tastbaar en visueel onderdeel van.

Ineke Eisink

Lidl

Twee brieven van lezers over de Lidl (ADW 26/4). Natuurlijk mogen mensen hun mening geven maar onderzoek eerst eens hoe de situatie ter plekke is. Aangezien het in een woonwijk gebouwd wordt en de straatjes dusdanig smal zijn en wij, de bewoners, de toeleveranciers door onze straat moeten laten rijden en daarbij niet zolang geleden de straten helemaal opgeknapt zijn met afstand palen die door vrachtwagens alsnog uit de straat worden gereden, die kleine bedrijventerrein in de Vlissingenstraat moet bedienen. Ook daar hebben de bewoners bezwaar tegen aangetekend. Ik begrijp niet waarom de gemeente niet het oude tennisveld omzet naar detailhandel dan is alles opgelost. Naar mijn weten is de AH geweest die als eerste geprobeerd heeft om op het tennisveld een nieuwe AH te vestigen. Wij bewoners maken bezwaar tegen het vestigen van een Lidl in de Vlissingenstraat aangezien dat te veel geluidsoverlast geeft en het te druk wordt met autoverkeer door de straat en misschien wel wilt parkeren

J.F.S. Hoogland, Stedenwijk

Handhaving
Afgelopen Pasen heb ik een Buurt-bibliotheek gemaakt en naast mijn huis op een stukje verbrede stoep gezet. Het plekje zo uitgekozen dat wandelaars, en scootmobiels en makkelijk omheen kunnen. Iedereen in de buurt is erg enthousiast. Staan op 4 mei twee mensen van de gemeente aan de deur die zeggen dat de bibliotheek op gemeentegrond staat. Ik moet het ding binnen drie weken op mijn eigen grond zetten. Dat zal ik ook gaan doen. Maar beste gemeente Almere: als je dan toch gaat handhaven, begin dan ook gelijk even met de scooters van Check. Die staan of liggen letterlijk overal midden op fietspaden, stoepen of in de plantsoenen. Dat mag blijkbaar wel. En handhaaf dan ook op de truckers van een plaatselijk transportbedrijf zonder standplaats. Die staan overal op de Almeerse industrieterreinen. Het zijn arbeidsmigranten die bivakkeren 6 tot 9 weken aan een stuk in die vrachtwagen. Daarna worden ze afgelost door nieuwe arbeidsmigranten. Eten en drinken wordt door Thuisbezorgd geregeld en er staat een campertje bij voor de sanitaire voorziening. Dit is pure sociale uitbuiting maar er wordt niet gehandhaafd.
Als ik in mijn truck een weekend in België of Frankrijk moet overstaan en ik ga niet een hotel in krijg ik een boete van 4500 euro. Beetje appels en peren.

Han Deen, trucker en sociaal klusser.

Woningnood

Woningzoekenden op Woningnet waren al eerder kansloos. Dit speelt al jaren. Je maakt alleen een beetje kans als jongere tot 23 jaar, student of senior. Dat de achterstand ingelopen gaat worden, daar heb ik een hard hoofd in, daar de aanwas sneller groeit dan dat er woningen gebouwd worden of beschikbaar zijn. De woningzoekenden op Woningnet mogen dan best gecompenseerd worden. Niet alleen starters worden benadeeld, maar ook mensen die willen doorstromen omdat de kinderen het huis verlaten hebben. Ook mensen die scheiden. Woningruil is ook niet altijd eenvoudig en zou niet de enige oplossing moeten zijn.
Er is al genoeg vergaderd over de woningnood en er zijn ook genoeg creatieve oplossingen gegeven.

Sietske Groenhart