Gescheiden rioolstelsel in Almere

ALMERE - In Almere hebben we een gescheiden rioolstelsel. Het regenwaterriool is gescheiden van het riool voor huishoudelijk afvalwater.

Het regenwater wordt vanaf daken en straten afgevoerd naar het oppervlaktewater (zoals alle meren en sloten) en de bodem. Gooi daarom geen vuil in de putten op straat, want dit stroomt ongezuiverd het open water in. Was ook je auto niet op straat, er komen dan schadelijke stoffen, zoals olie- en rubberresten, autoshampoos en zware metalen rechtstreeks in het oppervlaktewater.

Het riool wordt onderhouden door de gemeente Almere. Die spuit deze met regelmaat door, en informeert bewoners van tevoren met een brief over de werkzaamheden. Tijdens het doorspuiten van het riool voor huishoudelijk afvalwater moeten bewoners het deksel op het toilet doen en afvoerpunten (wasbakken, wc, douche etc.) tijdelijk afsluiten om overlast te voorkomen. Het werk van de gemeente is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat inwoners goed om gaan met het riool en dat u weet wat u kunt doen bij overlast of verstopping.

Verstoppingen voorkomen

Het riool en de rioolwaterzuiveringsinstallaties voor vuil water zijn gemaakt om afvalwater af te voeren en vervolgens biologisch te zuiveren. Alles wat door de gootsteen of door de wc gespoeld wordt, komt in het riool terecht. Urine en ontlasting, droog toiletpapier, (af)waswater en wat door het zeefje van de spoelbak gespoeld kan worden, horen in het riool en kunnen afgebroken worden. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor de riolering en rioolwaterzuivering. Vet stolt bijvoorbeeld en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij jou thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden.

Ook verder in het riool kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals verstopte rioolbuizen en vastgelopen pompen. Bovendien zijn sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, niet of nauwelijks uit het water te zuiveren. Het afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden, zodat het veilig kan terugkeren in het oppervlaktewater: onze rivieren, grachten, vaarten en sloten.
(Bron: Almere.nl)