Op Koningsdag spraken Tirza en Sophie met burgemeester Hein van der Loo over de zeilreis die ze gaan maken. (Foto; Fred Rotgans)
Op Koningsdag spraken Tirza en Sophie met burgemeester Hein van der Loo over de zeilreis die ze gaan maken. (Foto; Fred Rotgans)

Almeerse scholieren maken duurzame zeilreis van Noorwegen naar Denemarken

ALMERE – Tirza en Sophie, leerlingen uit 6 VWO op de Meergronden, maken deze zomer een duurzame zeiltocht van Noorwegen naar Denemarken. Met de verkoop van snoep zamelen zij geld in om deze reis te kunnen bekostigen. 

Op Koningsdag stonden de meiden met een sjoelbak in het centrum van Haven, waar burgemeester Hein van der Loo het record wist te zetten op 105 punten. “Wij zijn ook met hem in gesprek geraakt over de zeiltocht die we voor school gaan maken”, vertellen Tirza en Sophie. Van 17 juli tot 29 juli varen zij op een Tall ship vanuit Frederickstad naar Kopenhagen. “Tijdens deze reis nemen we deel aan diverse sociale en duurzame projecten in de havens en op stranden. We gaan de strijd aan met plastic door stranden op te ruimen en we gaan onderzoek doen naar duurzaamheid.” 

International Award 

De Almeerse scholieren doen dit als extra curriculaire activiteit via hun school De Meergronden. “De expeditie is een Erasmusproject en onderdeel van onze gouden medaille voor de International Award For Young People. Onze bronzen en zilveren medaille hebben we al  gehaald in de afgelopen jaren.”

Het doel van de reis is om studenten zoals Tirza en Sophie in aanraking te brengen met innovaties op het gebied van duurzaamheid en hun horizon te verbreden. “Wij kijken ernaar uit om mee te varen met het Tallship en zo te leren over het milieu, over zeilen en om deel uit te maken van de scheepsbemanning”, aldus de meiden. De bemanning zal bestaan uit verschillende mensen tussen de 16 en 25 jaar vanuit heel Europa. 

Om hun reis financieel mogelijk te maken zijn Tirza en Sophie een fundraising gestart. “We zitten nu op ongeveer 25% van de 2000 euro die we moeten ophalen om alles te bekostigen. We hebben dit bedrag verworven door snoep te verkopen, maar ook door spullen te verkopen op Koningsdag.” De actie steunen kan via https://forms.gle/QwvvvydSMc6fgAZ29

Afbeelding