Meer hypotheekaanvragen (Foto: Adobe Stock/Aytunc Oylum)
Meer hypotheekaanvragen (Foto: Adobe Stock/Aytunc Oylum) Aytunc Oylum

Aantal hypotheekaanvragen stijgt

ALMERE – Het totale aantal hypotheekaanvragen is in februari met 45 procent gestegen in vergelijking met januari dit jaar. In Flevoland bedroeg de toename 32 procent. Deze forse stijging is een kentering (+36 procent) ten opzichte van het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen drie maanden.

Zo is met name het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning vorige maand flink gestegen (+44 procent), blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Dat geldt vooral voor jonge huizenkopers tot 35 jaar; meer dan de helft van het aantal aanvragen kwam uit deze leeftijdscategorie (56 procent). Volgens De Hypotheker lijkt zich een voorzichtig herstel van de woningmarkt af te tekenen, maar is het nog te vroeg om te spreken van stabilisatie.

Jonge huizenkopers

Hoewel de maandlasten door de stijgende hypotheekrente flink zijn gestegen, neemt het aantal hypotheekaanvragen onder jonge huizenkopers nog steeds toe. Dit is volgens De Hypotheker mede te danken aan de verruiming van het woningaanbod; een trend die dit jaar waarschijnlijk zal doorzetten. Zo zetten veel doorstromers hun huis eerst te koop voordat zij op zoek gaan naar een volgende woning. Woningbezitters kunnen namelijk profiteren van de verhuisregeling, waardoor zij hun huidige lagere rente (deels) kunnen ‘meeverhuizen’. Ook ruimen steeds meer grote beleggers het veld, nu zij 10,4 procent overdrachtsbelasting moeten betalen en steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Minister De Jonge heeft daarnaast een pakket met maatregelen aangekondigd, waarin hij voorstelt de huren deels te reguleren, wat kan betekenen dat op termijn veel huurwoningen verkocht worden.