(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

School’s Cool: thuismentor voor leerlingen die dreigen uit te vallen

Algemeen

ALMERE – De gemeente is van start gegaan met het project School’s Cool, waarbij scholieren die dreigen uit te vallen ondersteuning krijgen van een thuismentor. De VMCA (Vrijwilligers- en Mantelzorgcentrale Almere) gaat uitvoering geven aan School’s Cool.

School’s Cool zorgt ervoor dat scholieren die het thuis en op school niet makkelijk hebben, ondersteund kunnen worden door een thuismentor. De problemen ontstaan vaak door sociale en/of armoede problemen. De thuismentor gaat de scholier wekelijks ondersteunen bij hun schoolwerk, vrijetijdsbesteding, persoonlijke vorming en thuissituatie. Door deze ondersteuning wordt de kans verkleind op schooluitval, met name in de periode van de overgang van basisschool naar middelbare school. Door schooluitval tegen te gaan en kinderen te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling wordt de kans op het overerven van armoede en het maken van een valse start aan het volwassen leven voorkomen.

Lelystad

School’s Cool komt uit de koker van de SP Almere die de methode van Lelystad afkeek, waar het project al 15 jaar wordt toegepast. Honderden kinderen zijn daar met succes ondersteund. Cijfers laten zien dat 85 procent van de kinderen op het schoolniveau blijft wat geadviseerd is bij de overgang naar de middelbare school en bijna 15 procent stroomt zelfs door naar een hoger niveau. Onder leerlingen die een School’s Cool-thuismentor krijgen komt schooluitval in de ondersteuningsperiode bijna nooit voor.
Tijdens de coalitieonderhandeling is het project in het coalitieakkoord opgenomen, inclusief het daarvoor benodigde jaarlijkse geld