Er is jaarlijks aandacht voor Keti Koti, ook hier tijdens de Floriade. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Er is jaarlijks aandacht voor Keti Koti, ook hier tijdens de Floriade. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

DENK wil vaart zetten achter slavernij-monument

Algemeen

ALMERE – De fractie van DENK Almere wil weten wanneer in Almere een slavernij-monument kan worden onthuld. Zaterdag 30 juni zou een geschikte dag zijn. In dat weekend wordt de Keti Koti-herdenking gehouden. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld.

Keti Koti is een jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij. In Almere wordt hier sinds een aantal jaar bij stilgestaan. Het ‘comité 30 juni – 1 juli Almere’ voert sinds 2021 gesprekken om een herdenkingsmonument in de stad te krijgen. De wens daarbij was om zo’n monument te onthullen bij de Keti Koti viering op 30 juni van dit jaar. In 2023 is het namelijk precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd beëindigd.
DENK ondersteunt die oproep en heeft schriftelijke vragen gesteld. De partij verwijst daarbij naar het actieprogramma Almere voor iedereen, door iedereen’ waarin het college in 2021 aangaf dat een monument voor de hand ligt ‘als het bewustzijn komt dat het slavernijverleden een zaak is van alle Nederlanders en niet alleen van de gemeenten die er destijds een rol in speelden.

Excuses

DENK stelt dat die bewustwording evident is nu de Nederlandse regering in december officieel excuses heft aangeboden voor de directe betrokkenheid van de Nederlandse Staat in het slavernijverleden. ‘DENK wil daarom van het college alvast weten wat de stand van zaken op dit moment is, rond de realisatie van een Keti Koti-monument. We willen vooral weten of er op 30 juni aanstaande al dan niet een Keti Koti-slavernijmonument onthuld gaat worden in Almere.’