De ontmanteling van het pand is begonnen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De ontmanteling van het pand is begonnen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Platform Behoud De Trekvogel stopt ermee

Algemeen

OOSTVAARDERSDIEP – Het Platform Behoud De Trekvogel stopt ermee nu de sloop van het oudste gebouw van Almere gewoon door gaat.

Dat laat woordvoerder Michiel Hegener weten. Het platform deed afgelopen weekend nog een laatste poging het gebouw te redden, maar kreeg van eigenaar Flevo-landschap een brief waarin duidelijk wordt gemaakt dat de beslissing onomkeerbaar is. 

‘Zeer weloverwogen besluit’

In de brief legt interim-directeur Jan Leentvaar van Flevo-landschap uit dat de beslissing tot sloop ‘zeer weloverwogen’ is genomen. ‘Technische inspecties hebben laten zien dat het gebouw zeer veel gebreken kende, ook in de constructieve delen. Denk aan houtrot en corrosie’, schrijft Leentvaar. ‘Daarnaast zat er overal in het gebouw (binnen en buiten) asbest, dat op verschillende plekken al was aangetast. Alle gebreken waren zodanig dat er bij renoveren dermate ingrijpend moest worden vervangen en gesaneerd dat er geen elementen meer overbleven om te renoveren. Dus praktisch en financieel gezien is totale sloop en nieuwbouw de beste optie. Ook voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers.’

Verhaal gaat niet verloren

Leentvaar stelt in de brief dat met het gebouw niet het verhaal van de locatie verloren gaat. ‘Daar gaan we in en rond het nieuwe bezoekerscentrum aandacht aan besteden.’ 

Hegener is het niet eens met de inhoud van de brief maar ziet er wel aanleiding in een streep te zetten onder het platform.