Door deze bosstrook tussen Oosterwold en Nobelhorst zou mogelijk een autoweg kunnen worden aangelegd. (Foto: Almere Deze Week)
Door deze bosstrook tussen Oosterwold en Nobelhorst zou mogelijk een autoweg kunnen worden aangelegd. (Foto: Almere Deze Week)

Oosterwolders vinden boskapplan onverteerbaar

Algemeen

ALMERE – Oosterwolders en Stichting Paradijsvogelbosje vinden het plan van de gemeente Almere om twee hectare bos te kappen voor het verleggen en graven van een vaart onbestaanbaar, zo bleek dinsdag tijdens een spoedprocedure in Den Haag.

Door Cerberus

Om die reden vroegen de tegenstanders aan de Raad van State om een bouw- en graafstop op te leggen aan de gemeente. Volgens Paradijsvogelbosje-woordvoerder Marijn Abspoel is de kap van zoveel bomen voor het graven van een nieuwe watergang volstrekt overbodig. ”Twee hectare bos kappen voor het graven van een vaart van acht meter breed is niet nodig, maar wel als je daar een drukke verbindingsweg en een leidingenstraat naast gaat leggen. Alleen bedient Almere zich van een zogenoemde salamitactiek waarbij ze stapsgewijs naar een nieuwe brede verkeerstrook dwars door het stadsbos Almeerder Hout toewerkt zonder algemeen plan en overleg met betrokkenen en omwonenden,” aldus Abspoel in Den Haag. 

Doodgereden

De gemeente overlegt volgens Abspoel met niemand en gaat haar eigen gang. Hij vindt het doodzonde om zoveel bos te kappen terwijl er veel betere alternatieven zijn. De Almeerder legde uit dat Almere veel beter vanuit het noordwesten een vaart en verbindingsweg kan aanleggen die voor het stadsbos afbuigt en aantakt op de zuidelijker gelegen Kievitsweg, “dan hoef je geen bos te kappen en blijft er een ecologische en natuurlijke verbinding tussen de bossen van Almeerderhout behouden. Want anders komen de reeën uit het door midden gehakte stadsbos op de verbindingsweg terecht en worden ze alsnog doodgereden.”

Nu al kappen

Volgens de gemeentewoordvoerder en de zegsvrouw van de provincie Flevoland, die de ontgrondingsvergunning voor het graven van een nieuwe vaart aan Almere heeft verleend, gaat het in deze procedure alleen om het graven van de vaart. “Als we willen kunnen we nu al het bos kappen. Daarvoor hebben we al een melding gedaan. Alleen als de Raad van State de ontgrondingsvergunning schorst dan wachten we tot alle vergunningen onherroepelijk zijn.” En de gemeente heeft nog niet alle vergunningen binnen, bleek in Den Haag. Want het waterschap moet ook nog een vergunning verlenen voor het graven van de nieuwe vaart. Maar volgens Almere en Flevoland is dat binnenkort geregeld.

Probleem

Rechter en staatsraad Nanda Scholten leek daar wel een probleem in te zien. Mogelijk dat zij in afwachting van de bodemzaak later dit jaar de boel toch stillegt. Uitspraak binnen enkele weken.