Edelherten in de Oostvaardersplassen. (Archieffoto: aangeleverd)
Edelherten in de Oostvaardersplassen. (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Provincie: ‘grote grazers Oostvaardersplassen op niveau’

Algemeen

ALMERE - Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is nu op het niveau volgens het beleid van provincie Flevoland. Het aantal dieren is teruggebracht om de variatie van de vegetatie in het natuurgebied te herstellen. Dat zegt de provincie Flevoland.

In de Oostvaardersplassen mogen 1.100 grote grazers rondlopen. Staatsbosbeheer voert het vastgestelde beleid van de provincie uit. In oktober 2022 hield Staatsbosbeheer de jaarlijkse helikoptertelling waaruit bleek dat er 2.100 edelherten, 330 konikpaarden en 400 heckrunderen in het gebied waren.
Het aantal konikpaarden was toen op het gewenste niveau. Inmiddels is het aantal edelherten teruggebracht naar 500 en het aantal heckrunderen naar 300. Het aantal grote grazers in dit beleid is gebaseerd op de draagkracht en de voedselbeschikbaarheid in de Oostvaardersplassen.
Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Het bereiken van dit aantal grote grazers is echt een belangrijk moment waar jaren aan gewerkt is. Nu de gewenste doelstand grote grazers gerealiseerd is, kan de komende jaren gemonitord worden wat het effect op de vegetatie, biodiversiteit en vogels van een lagere graasdruk gaat zijn.”