Het AJSO in actie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere in Kunstlinie. (Archieffoto: Maarten Feenstra)
Het AJSO in actie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere in Kunstlinie. (Archieffoto: Maarten Feenstra)

AJSO winnaar van Lelyprijs 2023

Cultuur

ALMERE - De stichting Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) is de winnaar van de Lelyprijs 2023. Deze prijs, waaraan een bedrag van 5000 euro is verbonden, is bedoeld voor organisaties of personen die zich hebben onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur. De prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland en wordt vrijdag 19 mei uitgereikt.

Het AJSO is een van de toonaangevende jeugdorkesten van Nederland. Onder de stichting vallen vier  jeugdorkesten: De Strijkersklas, de Orkestklas, het Juniororkest en het groot Almeers Jeugd Symfonie Orkest. De stichting AJSO biedt een opgaande orkestlijn aan, waardoor kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met het orkestspel en zich binnen de stichting ontwikkelen en doorgroeien naar het grote symfonieorkest. 

Het AJSO is opgericht door dirigent Hans Welle. Sinds februari 2023 heeft zijn zoon Daan Welle hem opgevolgd als dirigent van het toporkest, met zo’n 80 leden. In februari werd 35-jarig jubileum gevierd, en werd tevens afscheid genomen van Hans Welle, in het concertgebouw van Amsterdam. 

Wilma Hartsuiker

Naast de Stichting AJSO was ook Wilma Hartsuiker van de Stichting Goede Rede Concerten genomineerd voor de prijs. Wilma is met pensioen en heeft destijds aangegeven om zich tijdens haar pensionering volledig te storten op het organiseren van klassieke concerten in Almere. Zij organiseert waar ze kan concerten met niet de minste musici. Zij is ontzettend gedreven maar zet zichzelf niet op de voorgrond. Zij doet veel voor het muziekleven in Almere en daarbuiten. Wat de commissie opvalt is dat Wilma in de 8 jaar dat haar stichting bestaat een behoorlijk prestige heeft opgebouwd.

Uitreiking

Commissaris Leen Verbeek reikt de Lelyprijs vrijdag 19 mei uit tijdens de première van de documentaire Fini, ’35 jaar vechten met de beer’ in de Kinepolis Almere. In deze documentaire is Hans Welle gevolgd gedurende de laatste maanden op weg naar zijn finale-optreden in het prestigieuze Concertgebouw in Amsterdam. De documentaire wordt op tweede Pinksterdag uitgezonden door Omroep Flevoland.