Dierenartsen hebben een overvolle agenda. (Foto: Adobe Stock)
Dierenartsen hebben een overvolle agenda. (Foto: Adobe Stock) DENYS KURBATOV

Dierenartsen onder druk: geen nachtspoeddiensten

Algemeen

ALMERE – Wie ‘s nachts met een ziek huisdier naar de dierenarts moet, is aangewezen op klinieken buiten de stad. Volgens Wendy de Pagter, dierenarts en clinical director Dierenklinieken Hart voor Dieren Almere, is het niet haalbaar om in Almere nachtdiensten te draaien. “Er is landelijk een groot tekort aan dierenartsen en paraveterinairen. De hele sector staat onder druk en ook in Almere hebben we daar al jaren last van.”

Door Petra Onderwater

In de nacht moeten Almeerders met een ziek dier daarom naar klinieken in Zwanenburg en Nieuwegein. “Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit dat de Samenwerkende Dierenartsen Almere begin 2020 hebben genomen”, vervolgt De Pagter.
Een bewoonster uit Almere Haven zegt de situatie onbegrijpelijk te vinden. “Mijn dochter moest met een plotseling ernstig zieke kat helemaal naar Zwanenburg, omdat er in Almere geen dierenarts beschikbaar was in het weekend. Waarom kunnen de dertien Almeerse dierenartsen niet om toerbeurt een dienst draaien, zodat er altijd een arts is waar je met je zieke dier terecht kan?”

Agressie

De Pagter snapt de frustratie, maar benadrukt dat de weekenddiensten er nog steeds zijn. “Ook vragen wij om een beetje begrip van de klanten. Medewerkers van onze klinieken krijgen net als in andere zorgberoepen steeds vaker te maken met agressie, terwijl zij daar echt vanuit hun hart voor de dieren keihard aan het werk zijn. De werkdruk is ontzettend hoog en het burn-out percentage in deze branche is enorm. We moeten zorgen dat de dierenartsen en paraveterinairen die we wèl hebben, het ook volhouden.”

Weekenddiensten

Het tekort aan dierenartsen komt enerzijds doordat een generatie dierenartsen met pensioen is gegaan, terwijl anderzijds veel net gestarte dierenartsen al snel weer stoppen vanwege de werkdruk. Daarnaast is het aantal dieren en de vraag naar zorg gestegen. “Als dierenartsen moeten we alle zeilen bijzetten om de reguliere zorg te kunnen waarborgen. Gelukkig hebben we de weekenddiensten van 8.00 tot 20.00 uur kunnen behouden, maar ook dat is steeds weer een uitdaging”, zegt De Pagter. “In de nacht is het rustig op de weg zijn mensen in ongeveer een half uur bij de kliniek in Zwanenburg of Nieuwegein, waar artsen en chirurgen paraat staan en alle apparatuur aanwezig is.” 

PvdD wil spoedkliniek

De Partij voor de Dieren vindt het een onwenselijke situatie. “Hoewel de gemeente hier niet over gaat, willen wij het college oproepen om nogmaals met de Almeerse dierenartsen in gesprek te gaan”, verklaart fractievoorzitter Marjolijn Veenstra. “Daarnaast willen we zoeken naar een oplossing voor mensen die geen vervoer hebben om met hun zieke dier naar een kliniek buiten Almere te rijden.” De partij wil onderzoeken of vrijwilligers via de VMCA hierin een rol kunnen vervullen. “Een super goed idee”, vindt ook De Pagter.

24 uurs-zorg

Het liefst ziet de Partij voor de Dieren dat Almere een eigen spoedkliniek krijgt. Veenstra: “Wij pleiten al sinds 2021 voor een kliniek waar 24 uurs-zorg geboden kan worden en waar alle benodigde apparatuur in huis is.” De Pagter betwijfelt of dat haalbaar is. “Deze optie hebben we al een paar keer onderzocht. Een goed uitgerust gebouw neerzetten is niet zo moeilijk, maar je hebt wel dierenartsen en paraveterinairen nodig om 24 uurs-zorg te kunnen bieden. Toen wij nog wel een nachtdienstpoule hadden, ging het vaak om één à twee - meestal niet levensbedreigende - spoedcliënten per nacht. Als je daar een hele kliniek inclusief personeel voor gaat openen, wordt die zorg onbetaalbaar.”

Lobby

Momenteel is er een lobby gaande richting Den Haag om paraveterinairen meer bevoegdheden te geven om bepaalde taken zelfstandig uit te voeren. “Zo krijgen de dierenartsen iets meer ruimte en en kunnen we de zorg hopelijk makkelijker continueren. Want het is het blijft een geweldig vak”, besluit De Pagter.

Spoednummer 
De Samenwerkende Dierenartsen Almere is een groep van 11 Almeerse dierenklinieken die al sinds 1994 de spoeddiensten in Almere met elkaar verdelen. Heeft u buiten openingstijden van uw kliniek te maken met een spoedsituatie bij uw dier en is uw dierenkliniek aangesloten bij de Samenwerkende Dierenartsen Almere, bel dan naar het spoednummer 0900-1515.