(Foto: Andy Midside)
(Foto: Andy Midside)

Petje af voor de mantelzorgers van Almere

Algemeen

ALMERE - De VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) organiseerde donderdag het jaarlijkse Mantelzorg debat. Het thema dit jaar was het combineren van mantelzorg met werk of studie. Het debat vond plaats in de Burgerzaal van het stadhuis in de aanwezigheid van Wethouder Roelie Bosch, directrice Jolien Hoek en genodigden. 

Dit jaar was het geen statisch debat, maar in de vorm van een talkshow met verschillende gasten aan tafel. Onder begeleiding van dagvoorzitter Alice Faber ontstond er een mooie dynamiek tussen gasten en publiek. Het debat heeft vele kanten van mantelzorg belicht, met als rode draad: Hoeveel petten heb jij op wanneer je werk of studie combineert met de zorg voor een naaste?

Roelie Bosch, wethouder van Welzijn en Leefbaarheid: “Ik vond het een voorrecht om hierbij aanwezig te zijn. Het laat zien hoe mensen van vlees en bloed in de praktijk ervaren wat het betekent om meerdere petten op te hebben en af te wisselen. Verder was mooi om aan tafel van deze mensen te horen hoe zij werk of studie met mantelzorg combineren, zodat dit belangrijke onderwerp op het netvlies blijft staan. Het delen van dit soort persoonlijke verhalen, daar gaat het om. Door te blijven luisteren en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen binnen onze samenleving.” 

Mantelzorg

Wanneer je in je directe omgeving de zorg draagt voor iemand, dan wordt dit mantelzorg genoemd. Je bent dan naast je rol als ouder, partner of kind ook mantelzorger van degene die zorg nodig heeft. Het geven van mantelzorg kan veel impact hebben op je leven. Veel mensen hebben naast zorgtaken ook een baan en een gezin. Jonge kinderen die opgroeien met zorg (jonge mantelzorgers) combineren de zorg thuis met school of studie. Het is belangrijk dat je als mantelzorger zelf gezond blijft en ook dingen voor jezelf kunt blijven doen.  

VMCA

Bij het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA kun je terecht met alle vragen die je tegenkomt als mantelzorger. Consulenten Mantelzorg geven je vrijblijvend en gratis advies en helpen je bij het vinden van de juiste ondersteuning. Ook kun je deelnemen aan workshops en activiteiten die erop gericht zijn vitaal te blijven en goed met de zorg om te gaan. Meer informatie hierover kan je vinden op: www.vmca.nl.