Tarang Poddar, Siddarth Kishna, Egon Kracht en Noortje Braat. (Foto's: aangeleverd)
Tarang Poddar, Siddarth Kishna, Egon Kracht en Noortje Braat. (Foto's: aangeleverd)

Raga in de Polder: muzikale dialoog tussen Indiase en Nederlandse musici

ALMERE - Indiase meestermusici Siddharth Kishna (sitar) en Tarang Poddar (tabla) gaan in dialoog met Noortje Braat (viool) en Egon Kracht (contrabas) tijdens Raga in de Polder op 17 juni. Een bijzonder concert in Casa Casla, georganiseerd door de stichting Saraswati Art.

“Raga in de Polder is een nieuw en uniek concept waarbij verschillende musici en kunstenaars laten zien dat kunst altijd een goede manier is om culturen met elkaar te verbinden”, vertelt initiatiefneemster Sharmili van Saraswati Art. Haar wens is om de oude klassieke muziektraditie van India een plek te geven in de Almeerse culturele samenleving. Daarom organiseert zij op 17 juni een Indiaas klassiek concert met Indiase musici én Nederlandse musici die westerse klassieke of experimentele muziek maken. “Indiase klassieke muziek is onbekend. Een brug naar bekendere instrumenten en musici uit Almere maakt het toegankelijker en weerspiegelt tevens de ziel van onze multiculturele stad Almere.”

Indiase 'raga'

In deze unieke samenwerking staat de Indiase ‘raga’ centraal. "Ragas zijn bijna bedacht als recepten om een delicaat genuanceerde emotionele toestand bij de luisteraar te creëren”, vertelt Sharmili. “Al deze emoties worden verder ondersteund door het oude en oorspronkelijke doel van Indiase klassieke muziek: een staat van verhoogd spiritueel bewustzijn bij de luisteraar veroorzaken.”

Tijdens Raga in de Polder worden oeroude Indiase melodische lijnen geïnterpreteerd door musici die traditionele Indiase instrumenten als de sitar en tabla bespelen. Zij gaan daarbij een dialoog aan met de Nederlandse musici Noortje Braat en Egon Kracht op viool en contrabas.

Raga in de Polder vindt zaterdag 17 juni plaats van 17.00 tot 18.15 uur in Casa Casla aan het Weerwaterplein, tegenover het Deventerpad. Er zullen tevens Indiase chai (thee) en hapjes verkrijgbaar zijn. Het nieuwe concept wordt via New Creatives regeling ondersteund door Cultuurfonds Almere. Meer informatie: casacasla.nl en www.saraswatiart.nl