De Dolfijn

Voormalig wethouder Tjeerd Herrema is kritisch over het herdenkingsmonument De Dolfijn. 'Het is een dolfijn op een tafel, met een kalender die er is opgeplakt. Wat is dat voor herdenkingssymbool?' en denkt dat er plekken te vinden zijn waar een monument beter zou passen. Ik betwijfel of de heer Herrema de beschrijving van het monument heeft gelezen op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: "In de Etruskische grafkunst en christelijke iconografie staat de dolfijn symbool voor de dodenverering. (...) In het tafelblad is een kalender gegraveerd, omdat volgens ontwerper Marcel Smink ‘een oorlogsherdenkingsmonument op een plek zonder oorlogsverleden slechts een verwijzing kan zijn naar de oorlogstijd.' Herrema stelt voor om De Dolfijn te doneren aan het Dolfinarium in Harderwijk. Wat een klap in het gezicht voor de ontwerper. Laat De Dolfijn en de jaarlijkse herdenking in Almere Haven, er is al zoveel verdwenen uit ons stadsdeel: de triatlon, het Stoomfestival, het Almere Haven Festival...

Paul van den Beukel, De Meenten

Moskee

Als bewoner van de Sieradenbuurt wil ik graag reageren op het artikel ‘Klachten over parkeeroverlast bij moskee Almere Buiten’ (ADW 3 mei). Naar mijn idee is enige nuancering hier op zijn plek. Uit de tekst en de foto kan de indruk ontstaan dat onze wijk zeer regelmatig gebukt gaat onder zeer ernstige parkeeroverlast vanuit bezoekers van de moskee aan de Evenaar. De foto die bij het artikel werd geplaatst, is gemaakt op de ochtend van het einde van de Ramadan, dus op een moment dat het inderdaad erg druk is in de moskee. Hoewel ik me kan vinden in de constatering dat niet alle auto’s netjes geparkeerd waren, zou ik wel willen melden dat er volgens mij in het algemeen geen grote parkeeroverlast is – precies zoals ten tijde van de bouw is afgesproken. Ik vind het nogal treurig dat die ene keer in het jaar dat er auto’s van moskeebezoekers wel in onze wijk staan, dit wordt gebracht als een situatie van permanente overlast. Dus nogmaals: enige nuancering van de overlast is hier naar mijn mening wel gewenst.

Irene van der Sluijs, Sieradenbuurt

Moskee (2)

Reactie op ingezonden brief van de heer Baal (ADW 10 mei) die schrijft geen parkeeroverlast te ervaren bij de moskee, in tegenstelling tot diverse bewoners: dat is prima maar wat heeft de PVV daarmee te maken? Deze reactie toont exact aan wat er loos is in dit land een andere mening mag niet want dan ben je PVV-stemmer. Wat daar mee mis is geen idee volgens mij leven we hier in een democratie. Maar dat geld klaarblijkelijk voor een selecte groep en dan kan ik nu dus ook zeggen D66 of GroenLinks dat is dus dezelfde onzin.

Rob Bosman

Floriade

Nog heel even over de Floriade, ik las in uw krant over het stabiel blijven van het miljoenen verlies. Ik vroeg mij af wat daar allemaal is meegerekend? Verlies is een investering die niet (helemaal)is terug verdient. Bijvoorbeeld de kosten van het maken van de prachtige weerwater brug zit dat bij het verlies? Het doorverkopen van de z.g.a.n. kabelbaan, De verkoop van het grote kassen paviljoen, het hergebruik van bestrating en groenvoorziening , kabels en leidingen, groenvoorziening ten behoeve de nieuwe woonwijk etc etc, Is dat allemaal afgetrokken van het miljoenen verlies? Ik lees alles over het verlies maar na de Floriade hebben we zoveel verkocht (is een aanname van mij) hergebruikt en in gebruik genomen dat is winst die volgens mij van het verlies moet worden afgetrokken. Het sommetje kan er dan heel anders uitzien.
Misschien heeft de Foriade wel quit gespeelt (grapje)

R. Koster

Woningnood

De SP Almere geeft aan dat de corporaties trekken een te grote broek aantrekken. (ADW 10 mei). Hoe kan de SP beoordelen of de corporaties dit aan kunnen om 2000 woningen te bouwen? In de coalitie is besloten dat er 1000 tijdelijke woningen te bouwen. Wat is tijdelijk? Deze woningen gaan na een periode weer vervallen in de woningbestand van Almere. Wat weegt zwaarder het coalitieakkoord of discriminatie van alle woningzoekenden? Zijn de partijen dan alleen voor hun zelf bezig en geen rekening houdend met de bevolking? Ik vind het onaanvaardbaar hoe er met de bevolking wordt omgegaan.

Henk van Kuik

Dodenherdenking

In Almere Deze Week van 10 mei 2023 lazen we hoe Almere op 4 mei de slachtoffers van de oorlogen heeft herdacht. Tijdens deze kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken sprak kinderburgemeester Havana de aanwezigen toe met de woorden: “Ik denk dat het goed is om niet alleen over oorlog te praten, maar juist ook over vrede. Maar hoe maak je vrede, hoe luister je respectvol naar elkaar?” Wat kun je blij zijn met jonge mensen als Havana die deze opvattingen kunnen uiten en delen met ‘die Ander’. Indrukwekkend als Havana zegt: “Probeer jezelf in een Ander te verplaatsen’. Spreekt hier de Filosoof Emmanuel Levinas, of een elfjarige kinderburgemeester. Wij zijn blij met Havana, maar zien en horen deze kinderburgemeester te weinig. Zelf was ik bij de dodenherdenking in Haven en moest terugdenken aan het zeven jarige Utrechtse jongetje dat bij het uitbreken van de oorlog uit angst voor de bombardementen onder het buffet wilde kruipen, maar dit lukte niet. Ik wens u shalom, of Sjalom, dit betekent, vrede, harmonie, heelheid, volledigheid, welvaart, maar bovenal welzijn.

Jo Bosma