Hij ziet er niet uit als een EV. (Foto: aangeleverd)
Hij ziet er niet uit als een EV. (Foto: aangeleverd)

Renault Scenic is helemaal terug

ALMERE - Renault lanceert een nieuwe generatie Scenic die – we vallen met de deur in huis – vanaf de eerste kilometers rijden meteen indruk maakt. Het doet sterk denken aan het succesverhaal van de oorspronkelijke versie, bijna dertig jaar geleden.

Door Rob van Ginneken 

De naam Scenic is een begrip. Eind negentiger jaren legde hij de basis voor een nieuwe autoklasse. Niet te gek groot, technisch afgeleid van een Renault hatchback, maar veelzijdiger dan we gewend waren. Midden 2022 stopten de Fransen met de zoveelste generatie. Waarom? Simpel: er is een compleet nieuwe volledig elektrische Scenic ontworpen. Hij ziet er met zijn gestileerde snuit, de faux grille en scherpe carrosserielijnen gek genoeg juist niét uit als een EV. En de oude vos is zijn streken niet verleerd. Binnen een handzaam formaat van 445 centimeter perst Renault wederom een heuse gezinsauto. Net zo’n revolutie wordt als zijn superslimme oervader? De tijd moet het uitwijzen…

Praktisch ontwerp

Veelzijdigheid is troef. Zijn bagageruimte heeft een nogal hoge tilrand, maar biedt vervolgens wel een ver boven modaal formaat. Plus een bergvakje onder de vloer voor de laadkabels. Familie of collega’s van niet al te opgeschoten lengte vinden achterin een heel behoorlijke zitplek. Vooral de beenruimte is prima, maar iets meer ‘voetenruimte’ onder de diep omlaag zakkende voorstoel was mooi geweest.Diezelfde zitmeubels voorin bieden prima comfort en houden je goed op je plek in het bochtenwerk. Komt goed uit, want de Scenic voelt mooi direct aan en hij ‘stuurt’ ook aardig sportief. Zonder dat de vering meteen te hard wordt. Afhankelijk van de gekozen versie heb je 170 pk of 220 pk onder de motorkap. Opladen? Dat gaat in een modaal tempo.

Heel bruikbaar

De Fransen noemen voor respectievelijk het grotere en kleinere accupakket een WLTP-range van 625 en 430 kilometer. We zaten er bij een rustige rijstijl niet gek veel onder. Lees: voor ons land indrukwekkend tot heel bruikbaar. De Scenic is voorwielaangedreven en weegt ook best wat. Dat stelt grenzen aan de dynamiek. Bij pure acceleratie zijn ze beide rap zat. Renault vermeldt een aanhangergewicht tot 1.100 kilogram. De bediening werkt prettig en praktisch. Alle informatie wordt via twee digitale beeldschermen gepresenteerd. Zijn uitrusting is compleet. Zelfs een energiebesparende warmtepomp is standaard. Prijzen? Hij is er vanaf 42.470 euro. Minus 2.950 euro SEPP subsidie blijf je onder de 40 dus.

De auto stuurt sportief. (Foto: aangeleverd)
Een hoge tilrand in de bagageruimte. (Foto: aangeleverd)