Bouwen voor het Rijk zou niet de prioriteit moeten krijgen in Almere (Foto: Adobe Stock)
Bouwen voor het Rijk zou niet de prioriteit moeten krijgen in Almere (Foto: Adobe Stock) Georgiy Datsenko

Advies aan de stad

‘Focus eerst op eigen problemen voor je voor het Rijk gaat bouwen'

Door Indira Draijer

ALMERE - Het aanpakken van de huidige (financiële) problemen in de stad, met behoud van kwaliteit, moet prioriteit zijn in Almere. Dat gaat dan wel ten koste van het aantal woningen dat gebouwd kan worden. Het oplossen van stadsproblematiek vergt namelijk ruimte die anders gebruikt zou worden voor het realiseren van extra huizen. Dat vertelden onafhankelijk adviseurs onlangs aan de gemeente.

Als het aan het Rijk ligt, zouden er in totaal maar liefst 100.000 tot 150.000 extra woningen worden bijgebouwd in Almere. “In de ambities van het Rijk zouden in elk deel van Almere veel woningen worden toegevoegd, zowel voor het aanpakken van de lokale woningnood, als van de landelijke”, zegt Pieter Jongejans van de Commissie voor de Milieueffectrapportage, die de gemeente adviseert. “Wij adviseren om, voordat je kijkt of dat kan, kijkt naar wat Almere zelf nodig heeft. Breng daar een duidelijke knip in aan.”

Omgevingsvisie

De gemeente Almere vroeg de onafhankelijke commissie om advies omdat ze momenteel werkt aan een omgevingsvisie. Dat is een plan voor de lange termijnontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de hele stad. Dit plan omvat keuzes voor onder andere woningbouw, bedrijventerreinen en infrastructuur per stadsdeel.

Woningbouw vraagt om geld en ruimte

“Ruimte is schaars, die kun je maar één keer gebruiken”, aldus Jongejans. “Almere heeft veel ruimte en veel groen, dat wil je behouden.” Het huisvesten van vele nieuwe inwoners in Almere zou vragen om extra fysieke ruimte en extra investeringen. Zo zal er dan meer stroom nodig zijn, meer vervoer, en meer voorzieningen zoals zorg, winkels en bibliotheken.
“We weten dat Almere nu al genoeg uitdagingen heeft,” vervolgt Jongejans. “Zowel op sociaal vlak, maar ook qua klimaat en energievoorziening, verkeer, parkeeroverlast en geluidshinder.”

Participatie serieus genomen

Jongejans prijst de plannen van de gemeente op participatie. Zo wil Almere debatten en groepsgesprekken organiseren waarin bewoners ruimte krijgen om hun ideeën voor de stad te delen. “Dat zijn geen standaardprocedures”, zegt Jongejans die ook andere gemeentes heeft onderzocht en geadviseerd. “Almere neemt participatie erg serieus. Dat zorgt voor draagvlak.”