Het Almeerse stikstof daalt neer in natuurgebieden, zoals het Naardermeer. (Foto: AdobeStock)
Het Almeerse stikstof daalt neer in natuurgebieden, zoals het Naardermeer. (Foto: AdobeStock)

Meer maatregelen nodig voor Naardermeer

ALMERE - De Ecologische Autoriteit heeft adviezen over de natuurdoelanalyses uitgebracht. Voor het Naardermeer zijn meer maatregelen nodig, zo wordt gesteld. Dat is ook belangrijk voor een deel van Almere.

De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen genomen worden in de gebieden, maar dat ook nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur. Voor duurzaam natuurherstel zijn vooral maatregelen buiten het gebied nodig.
Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen waarin zij per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied laten zien of de natuurdoelen met de huidige maatregelen worden gehaald of dat er meer nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.

Onder druk

De recent beoordeelde natuurdoelanalyses voor de Natura 2000-gebieden laten zien dat de natuur voor onder meer het Naardermeer onder druk staat. De natuurkwaliteit is achteruitgegaan en het behalen van de natuurdoelen is niet in zicht. Op dit moment stroomt er water van onvoldoende goede kwaliteit de gebieden in. Daarnaast is de aanvoer van stikstof via de lucht te groot. De Ecologische Autoriteit stelt dat de waterkwaliteit en het peilbeheer in en buiten de natuurgebieden spoedig moet verbeteren. Ook is het belangrijk dat er snel maatregelen genomen worden om te zorgen dat er minder stikstof in de gebieden terecht komt. Voor duurzaam natuurherstel zijn vooral maatregelen buiten de gebieden nodig, om de aanvoer van (grond)water van goede kwaliteit te herstellen.

Almere

De stikstofproblematiek rond het Naardermeer kan gevolgen hebben voor een deel van Almere. Bouwprojecten in Haven en Poort, die relatief bij dat Natura 2000-gebied liggen, kunnen daardoor vertraging oplopen.