De woningen langs het water (Foto: aangeleverd)
De woningen langs het water (Foto: aangeleverd)

Kan er gebouwd worden langs water Gemberpad?

KRUIDENWIJK – Wordt het mogelijk om op het talud langs het water aan het Gemberpad acht woningen te bouwen? De gemeenteraad moet daarvoor dan een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgeven.

De acht woningen zijn het eerste resultaat van het pilotproject Bouwen door de Buurt dat geldt voor Kruidenwijk. Bij dit experiment, dat in 2021 werd ingesteld, kunnen bewoners in hun eigen wijk op zoek gaan naar plekken voor woningbouw voor zichzelf, familie of vrienden. Zes initiatiefnemers hebben een geschikte plek gevonden in een groenstrook langs het Gemberpad en de Wisselgracht. Ze hebben daarvoor zelf draagvlak gezicht bij omwonden. Om de acht woningen te realiseren moet worden afgeweken van het bestemmingsplan. De zes initiatiefnemers willen er zelf gaan wonen en de twee overgebleven woningen verkopen aan bewoners van Kruidenwijk.

Hoofdboomstructuur

De initiatiefnemers hebben – in overleg met de stadsecoloog – getracht om aan het beleid van duurzaamheid en ecologie van de gemeente te voldoen. Probleem is dat het gebied (het water en de taluds) onderdeel uitmaken van de hoofdboomstructuur van Almere. Daar wil de gemeente zorgvuldig mee omgaan omdat het een ecologische verbinding vormt met de buitengebieden. Het behoud van deze beeldbepalende structuren gaat vóór individuele belangen, zo is ooit bepaald.
De gemeenteraad moet daar dus een beslissing over nemen in de vorm van een ‘verklaring van geen bedenkingen’ en gaat daar binnenkort over in gesprek. Daarna wordt het ontwerp van de omgevingsvergunning na de gebruikelijke aankondiging op https://www.overheid.nl voor een periode van zes weken ter inzage gelegd.