(Foto: Petities.com/Behoud de ruiter- en menpaden in Almere)
(Foto: Petities.com/Behoud de ruiter- en menpaden in Almere)

Petitie voor behoud van ruiter- en menpaden in Almere

Algemeen

ALMERE - Almeerse paardeneigenaren, manegehouders, koetsiers, menners en ruiters zijn een petitie gestart voor het behoud van de ruiter- en menpaden in Almere. 

“De gemeente Almere en Staatsbosbeheer hebben besloten 40 kilometer aan ruiter- en menpaden in Almere per 1 januari 2024 terug te geven aan de natuur, omdat de ruiters en menners geen wurgcontract hebben ondertekend waarin zij verantwoordelijk worden gehouden voor het beheer en onderhoud en ook aansprakelijk worden gehouden als er een ongeval gebeurt op het ruiterpad”, aldus de Belangen Vereniging Stadsweides Almere, Almeersch Hippisch Centrum, Schouten Hippique en Stichting Kathedralentrail Almere. Zij willen dat de gemeente en Staatsbosbeheer het besluit herzien. 

Welzijn en gezondheid

“Het plan Paardensport met daarin aangegeven de ruiter- en menpaden is nog steeds vigerend beleid. Keuzes tot bezuinigen op beheer en onderhoud van deze paden in tussenliggende jaren zijn zonder raadsbesluiten genomen”, stellen de ondertekenaars. “In Almere zijn ongeveer 850 paarden gestald die deels afhankelijk zijn van de ruiter- en menpaden voor hun welzijn en gezondheid.” 

Verwaarloosd

Volgens de ondertekenaars verkeren de ruiterpaden in een slechte staat van onderhoud. “Omdat er al meer dan 10 jaar geen adequaat onderhoud is uitgevoerd door SBB en de gemeente Almere. Verbindingsroutes, oversteekplaatsen bij openbare wegen en busbanen zijn verwaarloosd.” Ook zijn door diverse werkzaamheden in de stad volgens hen al aanzienlijke delen van de oorspronkelijke 40 km aan ruiter- en menpaden verloren gegaan. “Zonder dat er herstel of alternatieven zijn geboden. Ruiters en menners zijn genoodzaakt dan over de openbare weg of fietspad hun route te vervolgen.”

De petitie op petities.com is in enkele dagen tijd ruim 440 keer ondertekend.