Maysam al Timemy (rechts) in gesprek met Beri Shalmashi van Avanti. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Maysam al Timemy (rechts) in gesprek met Beri Shalmashi van Avanti. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Levensboek over moeder die met kinderen naar Nederland vlucht

Algemeen

‘Ik kon niet opgeven, ik moest doorgaan voor mijn kinderen’

Door Petra Onderwater

ALMERE - Hoe is het om als jonge moeder op de vlucht te slaan en alles wat je kent achter je te laten? De Almeerse Maysam al Timemy maakte dit mee. Asjen van Dijk schreef haar indrukwekkende verhaal op in een levensboek. Tijdens een drukbezochte boekpresentatie bij Avanti in Casa Casla kwamen zij er woensdagavond over vertellen.

Het verhaal van Maysam werpt een blik op de ontberingen en de strijd van een jonge moeder die acht jaar geleden met haar drie jonge kinderen van Irak naar Nederland vluchtte. Ze werd geconfronteerd met berovingen en misbruik en vreest meermaals dat zij het niet zal overleven. “Soms wenste ik ook gewoon dat er een einde aan zou komen. Maar ik kon niet opgeven. Ik moest doorgaan, voor mijn kinderen”, vertelt zij. Inmiddels heeft ze haar leven hier in Nederland weer op de rails.  

Eyeopener

Via het project Humanitas Almere werd zij gekoppeld aan schrijver Asjen van Dijk, die haar levensverhaal optekende. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de vluchtelingenproblematiek”, zegt Van Dijk. “Het was bijzonder om een inkijk te krijgen in de zware tocht die Maysam met haar kinderen door Europa heeft gemaakt. Maar ook de situatie hier in Nederland, van AZC tot AZC, komt aan bod. Mensen moeten echt heel wat meemaken. Dat is wel een soort eyeopener geweest.”

Project Humanitas

Grenzeloos is het 123ste Levensboek vanuit Humanitas Almere. “Dit project is zo’n twaalf jaar geleden bedacht omdat toen naar voren kwam dat het opschrijven van je levensverhaal heilzaam en therapeutisch werkt. Daarnaast is het waardevol om verhalen vast te leggen en te bewaren. Ze geven een tijdsbeeld weer”, vertelde Marjan van Doorn, die het project jarenlang coördineerde.

Beri Shalmashi, directeur van Avanti, leidde de avond. Zij benadrukte dat ‘Grenzeloos’ niet alleen de obstakels en moeilijkheden belicht, maar ook een verhaal is over hoop en de onverzettelijke kracht van vrouwen. Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas Nederland én partner van Maysam, las in Casa Casla een aantal indrukwekkende passages uit het boek voor. De avond werd - na bijdragen van meedere inspirerende sprekers - afgesloten met lekkere hapjes uit het Midden-Oosten. 


Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas Nederland én partner van Myasam, leest een passage voor uit het Levensboek ‘Grenzeloos’. (Foto: Almere DEZE WEEK)