Afbeelding

Het weer: nog steeds uiterst wisselvallig

Weer

ALMERE - Het najaar grossiert in enorme wateroverschotten. Inmiddels is op enkele plaatsen in Noord-Holland al meer dan 1300 millimeter regen gevallen in 2023. Het najaar is qua neerslagopbrengst te vergelijken met 1998. Voorlopig blijft er regelmatig neerslag vallen.

Door Marc Putto

Nieuwe raddraaiers draaien zich warm op de oceaan dezer dagen en de hieraan gekoppelde waterdragers komen regelmatig aan land en deponeren hun geijkte emmers met regen.
Tenminste tot en met het komende weekend heerst er flinke depressieactiviteit en periodieke regens met wind zijn daarbij uiteraard niet van de lucht. Rond vrijdag en wellicht zaterdag kan een vluchtheuveltje van hoge druk via Frankrijk de regens tijdelijk onderbreken. Nieuwe storingen liggen evenwel weer op de loer en een garantie op droog weer is zeker tot medio komende week niet te geven voor Almere en omgeving.

Hollands weer

Op zich is een vrijwel continue stroom van lagedrukgebieden richting West-Europa niet bijzonder en kenmerkt het Hollandse weer juist bij uitstek. Dat het nu zo extreem nat is heeft waarschijnlijk te maken met de hoogte van de zeewatertemperatuur in grote delen van het noordelijk halfrond. Meer dan gemiddelde warmte van oppervlaktewater wordt immers direct afgegeven aan de atmosfeer en een hogere temperatuur geeft impliciet meer regen is de stelregel.In de tweede novemberhelft lijkt een verandering aan zet. Hogedrukgebieden worden manifester en het ligt aan de positie van die systemen of het wat frisser gaat worden in de Benelux of mogelijk gevoelig koud. De kans op de eerste winterse buien sluit ik niet uit rond 23 november. Mogelijk installeert zich een diepe stroming uit noord tot noordwest met luchtaanvoer vanuit het poolgebied.

Woensdag min. 9, max. 12, wind w. 4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 7, max. 12, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 30%
Vrijdag min. 6, max. 11-12, wind w. 4, neerslag 60% en zon 40%
Zaterdag min. 5, max. 13, wind z. 4, neerslag 60% en zon 45%
Zondag min. 8, max. 14, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto