Afbeelding

Overgang naar zacht en wisselvallig weer

Weer

ALMERE - Het sinterklaaswintertje waarop ik eigenlijk twee weken terug al preludeerde, heeft zonder meer zijn visitekaartje afgegeven in de vorm van een deftige laag sneeuw op sommige stekken. Ook in Almere werd het wit zondagavond, maar vielen er geen echte centimeters.

Door Marc Putto

Volgens de kalenderklimatologie (door de meeste weerduiders nooit geraadpleegd maar o zo nuttig..) zou dat sinterklaaswintertje ook weer rap moeten verdwijnen na 5 of 6 december en dat doet het ook deze keer. Het wordt namelijk gevoelig zachter, zeker in het weekend.
Op woensdag, donderdag en vrijdag valt het mee met de neerslag en blijft het vaak droog in Zuidwest-Flevoland. Het blijft nog aan de waterkoude kant met een doorstaande wind uit het zuiden. In de nacht naar donderdag kan het nog afkoelen tot bij het vriespunt en overdag is het een graad of 5-6. De zon zal er niet vaak aan te pas komen in deze toch al donkere dagen voor Kerst waarin de daglichtperiode nog even afneemt komende tijd.

10 graden op zondag

Tijdens het weekend nemen de oceanische bemoeienissen in de vorm van opkomende depressies (met waterdragers uiteraard) het heft weer in handen. De zuidwester wakkert aan en de middagtemperatuur bereikt de dubbele waarde van tenminste 10 graden op zondag.
Met weinig zon in de straat, een vlagerige zuidwester en amper zon zijn we dan eigenlijk weer terug bij het weerbeeld dat we al zo lang hadden voor het koude intermezzo.
Langetermijnprognoses wijzen op het min of meer aanhouden van het niet bepaald winterse weer. Toch laat het Amerikaanse weermodel in de week voor Kerst weer een duidelijke verkilling zien. Persoonlijk denk ik ook dat we wel weer eens zullen overschakelen naar een meer winters getint weerplaatje voordat het Kerst is.

Woensdag min. 3, max. 7, wind w. 3-4, neerslag 40% en zon 30%
Donderdag min. -0, max. 5-6, wind zo. 3-4, neerslag 40% en zon 30%
Vrijdag min. 3, max. 7, wind z. 3-4, neerslag 60% en zon 25%
Zaterdag min. 4, max. 9, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 35%
Zondag min. 5, max. 11, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto